Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокуратурата дължи 5 млн. лева за неправомерна дейност

17 декември 2012, 13:29 часа • 6999 прочитания

Нито един прокурор или служител от прокуратурата няма да получи коледен бонус. Това каза изпълняващият длъжността главен прокуро Бойко Найденов.

Според Найденов няма как да се дават премии, тъй като през тази година прокуратурата е осъдена заради работата си в пет пъти повече случаи, отколкото през миналата година.

В момента държавното обвинение дължи 5 милиона лева обезщетение на лица, които са спечелили делата си срещу прокуратурата, предаде bTV.

Найденов посочи още, че във Върховната касационна прокуратурата има сто обвинители, които нямат никаква работа, но общо разполагат с 50 помощници. „Това показва, че ние харчим милиони, за да нямаме работа”, възмути се Найденов. Той добави, че България е страната с най-много прокурори от глава на населението в ЕС.

Найденов не пропусна да ракритикува остро един "неприятен навик" в работата на обвинителите в последните години. „Не можеш да задържаш хора ей така, защото, може би, ще събереш доказателства през това време, но не е много сигурно”, посочи той. Найденов напомни, че в НПК ясно е посочено, че ако няма опасност лицето да се укрие или да извърши друго престъпление – не трябва да се задържа.

През 2012 година 400 хил. производство срещу неизвестен извършител за кражби са спрени, а делата за корупция са били едва 160 - девет срещу кметове, две срещу митничари, две срещу данъчните две и едно в здравеопазването. „Това показва, че има тежък дефицит в борбата срещу този вид престъпления”, добави главният прокурор.

Найденов призна, че не знае защо разследването по сигнала срещу Венета Марковска и приятеля ѝ Георги Георгиев, което се води срещу неизвестен извършител, се точи вече втора година. Главният прокурор каза, че през последните две седмици разследването е ускорено.

По отношение на другия провален кандидат за Конституционния съд - Галя Гугушева, тече проверка. „Не познавам Гугушева лично, но както наблюдавам нещата, мисля, че говорим за пране на пари и ако се съберат доказателства, ще се образува дело”, добави Найденов.

Редактор: Ивайло Петров

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес