Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Производителите на зелена енергия излизат на протест

01 декември 2013, 20:45 часа • 30288 прочитания

Производителите на ток от вятър и слънце излизат в понеделник на протест срещу намерението на управляващите да въведат 20-процентна такса върху приходите им.

"Категорично ще протестираме и ще защитаваме правата си по всички законни способи на инвеститори в държава-член на Европейския съюз, се казва в становище на Българската фотоволтаична асоциация (БФА).

Таксата беше предложена от "Атака" между първо и второ четене на Закона за бюджета за 2014 г. и беше одобрена от парламентарната бюджетна комисия.

На семинара в Боровец на БСП, ДПС и кабинета управляващите обявиха, че ще подкрепят предложението и в пленарна зала. Петър Кънев от левицата пресметна, че от таксата в бюджета ще влязат 160 млн. лв.

Окончателно Бюджет 2014 ще бъде приет на извънредно заседание на парламента във вторник - 3 декември, предаде КРОСС.

"Решението е скандално, лобистко и в полза на конвенционалната енергетика", заяви пред БНР председателят на БФА Меглена Русенова.

Асоциациите на производителите очакват над 2000 души да изразят недоволството си от непрозрачно приетите дискриминационни и незаконни решения на бюджетната комисия в парламента, които обричат бизнеса ни на сигурен фалит.

"Призоваваме всички, за които България е не само държава, а и нашата родина, в която живеем, инвестираме, работим - да защитим правата си на български граждани от опитите на една партия да взриви усилията на цялото общество за по-добър и достоен живот", апелираха от асоциацията на производителите на зелен ток.

 

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес