Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Програмите на кандидат-президентите във Франция

06 май 2012, 10:14 часа • 5037 прочитания

Който и кандидат да спечели днешния президентски балотаж във Франция, ще се изправи пред една и съща дългова криза в еврозоната и следователно ще има тясно поле за икономически маневри независимо от обещанията си, предаде БГНЕС.

Въпреки това предизборната кампания очерта някои различия в акцентите. Двамата кандидати очебийно се различават по някои социални проблеми, особено откакто Никола Саркози свърна надясно след поражението си на първия тур на изборите.

Франс прес изброява основните акценти в програмите на десния настоящ президент Никола Саркози и на претендента от Социалистическата партия Франсоа Оланд.

Работни места

Франция има безработица от близо 10% и МВФ очаква тя да нарасне догодина. Социологически изследвания непрекъснато поставят безработицата сред най-големите притеснения на фреските избиратели.

Оланд обеща да прекрати политиката на Саркози за назначаване на нови служители на мястото само на половината от пенсионираните служители в държавния сектор, да създаде 150 000 работни места за млади стажанти и да запази 500 000 работни места за възрастни служители чрез стимулиране на работодателите.

Саркози иска по-ниски разходи за труд чрез понижаване на данък работна заплата за работодателите в замяна на повишаване на данъка върху продажбите, налагане на 5%-та квота за стажанти във фирмите, в които работят 250 души, и създаване на схема за обучение на хората, които търсят работа.

Данъци и дълг

Оланд обеща да намали бюджетния дефицит на Франция до 0% до 2017 г., Саркози - до 2016 г., в последния случай чрез спестяване на 115 милиарда евро. Социалистът ще наложи пределна данъчна ставка от 45% за хората, печелещи над 150 000 евро на година и 75% за хората, печелещи над 1 милион евро, и ще увеличи данък наследство за богатите наследници.

Саркози ще промени френската конституция, за да наложи "златно правило" за бъдещите правителства, задължавайки ги да включват план за балансиране на бюджета в случай на дефицитно харчене.

И двамата кандидати подкрепят данък върху финансовите трансакции.

Имиграция

Оланд обеща да преценява молбите за документи на нередовните имигранти за всеки отделен случай, да базира решенията си за разрешаване на нови имигранти да влизат в страната "на обективни критерии" и да разреши на чужденци да гласуват на местни избори.

Саркози иска да намали наполовина броя на легалните имигранти, пристигащи всяка година, до около 100 000 и поиска от ЕС да засили граничния контрол и да ревизира Шенгенското споразумение за свободно движение в рамките на блока.

Социални проблеми, здраве и образование

Оланд ще разреши на хомосексуалните да се женят и да осиновяват деца. Саркози се противопоставя на това, но ще подобри условията за сключване на граждански брак за хомосексуалните, който вече е разрешен във Франция.

Социалистът ще назначи допълнителни 60 000 учители и ще ревизира повишаването от Саркози на минималната възраст за пенсиониране от 60 на 62 години за хората, които започват работа преди 18 години.

Саркози иска плащането на държавните пенсии да става в първия ден от месеца, а не в осмия, ще разреши на някои учители да работят повече часове в замяна на увеличаване на заплатата им и ще субсидира шофьорските курсове за младежите, търсещи работа.

Външна политика

Оланд предупреди, че ще се стреми към предоговаряне на фискалния пакт на еврозоната, който Саркози договори през март, за да се отдаде приоритет на растежа пред намаляването на дефицита. Саркози нарече тази идея безразсъдна и наивна.

И двамата кандидати обещават да изтеглят френския контингент от 3400 военни от Афганистан. Саркози ще направи това преди края на 2013 г. и твърди, че планът на Оланд за изтеглянето му тази година е невъзможен за изпълнение.

Саркози иска да договори Закон за купуване на европейски стоки с партньорите на Франция в ЕС, за да се подкрепят доставчиците в рамките на съюза при възлагането на договори в държавния сектор.

 

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес