Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прогноза: Цената на олиото у нас трябва да продължи да пада - кога?

25 април 2023, 12:18 часа • 1041 прочитания

Цената на олиото в България ще продължава да поевтинява идните месеци, тъй като имаме големи запаси от слънчоглед, както и цяла Европа е залята от него.

Такава прогноза направи изпълнителният директор на софийската стокова борса Васил Симов. Наличният слънчоглед в страната трябва да се реализира в маслобойните, за да си пазим националните интереси и да реализираме собствената си продукция, допълни той.

Според него и цената на българската пшеница няма да поскъпва до месеците с нова реколта.

„Миналата година беше над 700 лв. на тон“, даде пример той, като посочи, че всички зърнени култури вървят надолу, както и цената на петрола. Наблюдава се обаче скок на цената на захарта на международните пазари с 15-20 процента от началото на годината, а основна причина е, че захарната тръстика се използва за биогорива.

ОЩЕ: Производител на олио: Забраната за внос от Украйна е в наш ущърб

"Българската икономика има нужда от един тотален износ на българска земеделска продукция, тъй като новата реколта чука на вратата ни", посочи пред Euronews Bulgariа Васил Симов.

Той припомни, че миналата година е била много добра за българските земеделски производители, реколтата беше прибрана навреме, но "2-3 месеца българската земеделска индустрия не продаваше навън, тъй като държавата бе обещала да изкупи продукцията им".

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес