Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Пламен Павлов: Вартоломей лъже, че българите са ограбили светини

10 ноември 2015, 12:01 часа • 8270 прочитания

Цариградският патриарх Вартоломей I каза, че икони и светини са били ограбени от българите, което е една груба и изключително тенденциозна лъжа. Това каза историкът проф. Пламен Павлов, преподавател във ВТУ, предаде Фокус.

„Тези паметници са спасени по време на войните от нашата армия. Много често те са давани от местните хората, които по онова време са били българи, а и до днес в тези райони има значително българско малцинство”, обясни проф. Павлов.

По думите му Цариградският патриарх си е позволил да каже, че тези светини са принадлежали на църквите в Северна Гърция. „От гледна точка на днешните териториални параметри – това е било Северна Гърция, но от гледна точка на етнокултурното пространство, това е най-южната част на България в онези времена. Така че това е една груба намеса, не само в делата на Българската църква, но и на българската държава”, категоричен бе историкът.

Проф. Пламен Павлов заяви, че изказването на патриарх Вартоломей I е изключително нетактично. „В момент, в който му се дава държавен орден, той да прави подобни провокационни и в някакъв смисъл враждебни изявления. Най-малкото, което е – не подхожда на такъв архиерей, от такъв ранг да прави такива откровено политически внушения”, категоричен бе проф. Пламен Павлов.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес