Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Пимпирев оздравя, изписват го от болницата в Пунта Аренас

19 януари 2016, 11:03 часа • 1819 прочитания

Ръководителят на българската антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев е изписан от болницата в чилийския град Пунта Аренас, разположен на Магелановия проток. Добрата новина съобщи самият професор в малките часове тази сутрин, предаде БГНЕС.

Резултатите от задълбочените изследвания са показали, че инфекцията вече е овладяна, постепенно отмира, слава Богу, не е нанесла поражения на засегнатите органи и не е наложителна по-нататъшна хоспитализация, съобщиха полярниците от базата ни в Антарктика.

До окончателното възстановяване проф. Пимпирев, ще релаксира няколко дни, под ежедневен лекарски преглед, в къщата на сеньора Инес Луна – голяма приятелка на България, приютяваща от вече петнадесетина години, група след група български полярници, по пътя им към Антарктика.

Изказваме голямата си благодарност към лекарката на испанската база д-р Ирена Ткачук и лекарите от кораба „Есперидес“, които с професионализъм, медикаменти и апаратура оказаха безценна помощ на българските си колеги в овладяването на кризисната ситуация с установената пневмония на проф. Пимпирев и то при изключително тежки атмосферни условия в района на остров Ливингстън, заявяват от Българския антарктически институт.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес