Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Павлов: 24 май е не само празник на просветата и културата, а на държавността

24 май 2023, 15:54 часа • 2575 прочитания

Вече трета година отбелязваме 24 май под наименованието Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. За името на празника, за историята и буквите от Actualno.com разговаряхме с историка проф. Пламен Павлов, който преподава във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Метдоий“.

Празникът

Проф. Павлов заяви, че името на празника днес е исторически издържано и че е настоявал в него да присъства „българска азбука“.„Това, което създават светите братя Кирил и Методий е старобългарският богослужебен и литературен език. Знаем, че азбуката има малко по-особена съдба. Глаголицата, създадена от тях, в крайна сметка, е постепенно изместена от новата азбука -  кирилица, създадена в Плиска от техните ученици“, коментира историкът. ОЩЕ: Радев: България изглежда така, както искаме - днес не спорим и сваляме доспехите

„24 май -това не е само празник на просветата и а културата, а на държавността. Той практически още през Възраждането е схващан като път към постигането на българска свобода и държавност. Нека припомня, че през 1915 г., когато нашите войски влизат в Охрид, една местна жена и въобще местните хора казват: „Вас Св. Климент ви доведе“. Делото на азбуката, на светите братя, на техните ученици, е свързвано винаги с България и с българската държавна идея и българската култура и най-вече с българското излъчване в православния свят. Това е един от големите приноси на България в европейската и световната културна съкровищница“, посочи още историкът. ОЩЕ: Папа Франциск поздрави български политици, че са заедно, въпреки различията си (СНИМКИ)

Той сподели, че ще отбележи празника заедно с академичната общност на Великотърновския университет и с които ще се включат в общоградското честване в старата столица.

Историкът  обърна внимание, че 24 май се отбелязва в Северна Македония, в Украйна, в Русия и на много други места. „Бих подчертал, че той се отбелязва там, но се празнува в България. Това е нашият най-съкровен, най-автентичен празник, затова с група колеги миналата година есента предложихме това да бъде нашият национален празник. Обърнахме се към Народното събрание, но засега никакъв отговор не съм видял“, обясни проф. Павлов. ОЩЕ: Посолството на Украйна поздрави българите по повод 24 май

Според него 24 май е национален празник. „Разбира се, това не означава, че ще се откажем от 3 март и че ще пренаредим нашия календар, но истината е, че празникът, който не буди никакви спорове и емоции, е 24 май, или 11 май по стар стил", смята той. 

Проф. Пламен Павлов обърна внимание, че 24 май е денят, който се отбелязва от нашата нация много преди Освобождението. „За първи път е регистрирано светско, културно честване на светите братя Кирил и Методий в Шумен през 1813 г. Това в Шумен много се цени и е дори празникът на града в някакъв смисъл. Освен в Шумен, очевидно се е отбелязвало и на други места. След 1851 г. благодарение на Найден Геров и на Йоаким Груев датата се превръща в празник на българската култура- отначало в Пловдив, после във всички други градове, включително в Охрид, Велес, Щип, Скопие и цяла Македония. Така че ние сме дали този празник на света. Това е съвършено ясно. Нашата църква е канонизирала светите братя и техните ученици още през Средновековието. Корените на празника са български. Дали това да някого му харесва или не, това е отделен въпрос“, коментира историкът.

Той обърна внимание и на така наречения дебат за така наречения македонски език.

Според него обаче това не е дебат, а виртуални пропагандни внушения на самата Македония. „В сериозната наука няма такъв дебат - езикът е старобългарски, културата е старобългарска. Това го пишат още славистите от 19 век.

Кирилицата е създадена в България

Историкът припомни на протежираните от Кремъл сили в България, че азбуката не е заминала в Киевска Рус не от македонските земи, както твърдеше президентът Путин, а от България.

"Най-старият датирал кирилски надпис е от октомври 921 г. от скалния манастир при село Крепча, близо до Попово. Преди няколко дни имах щастието да посетя това прекрасно място и там изследователите, на първо място проф. Казимир Попгеоргиев е младият колега Мирослав Георгиев вече откриват над 10 подобни надписа. За да навлезе една писменост в манастирска среда, трябва да минат десетилетия. Това колебание къде е създадена азбуката няма никакъв смисъл. Тя очевидно е създадена в Плиска и е дело на учениците на светите братя, сред тях безспорно се откроява Климент Охридски, макар че да бъде наричана „климентица“ не е прецизно, тъй като нямаме пряко доказателство, че точно Климент е изобретил новите букви. Имаме и много смесени глаголическо- кирилски надписи, което показва, че е имало един дълъг период на преход, в който са използвани и двете азбуки и най-накрая се е наложила кирилицата като по-прагматична“, обясни проф. Павлов.

Той отбеляза, че в нея се спазени законите на глаголицата, духа на Кирило-Методиевото дело. „Става дума за азбука, която трябва да бъде категорично българска и нищо друго. Тя е създадена около старите столици Плиска и Велики Преслав и околните манастири“, уточни професорът.

Началото на университетското образование в Македония е поставено от българската държава…

Именно това изтъкна проф. Пламен Павлов, разказвайки историята на университета, в който преподава, а именно Великотърновския университет, който носи името на светите братя Кирил и Методий.

„Моят университет във Велико Търново, който от своя създател проф. Александър Бурмов през далечната 1963 г. неслучайно е назован с името на светите братя, за да замести отсъствието на Скопския университет, в който Бурмов е бил доцент по време на Втората световна война. Знаем, че в Република Северна Македония се прави поредна манипулация и началото на университета там се брои от 1948 т. Излиза, че пет години са им излишни, защото те трябва да бъдат свързани с България. Това показва до голяма степен до каква степен България е „окупатор“. България строи училища, прави университет. Практически началото на университетското образование в днешната Република Северна Македония и то в Скопие е поставено от българската държава. Така че всички тези антибългарски мантри, които стигат до истерични нотки, категорично се опровергават от подобни ясни и категорични факти“, подчерта той.

Призиви за 24 май

Проф. Пламен Павлов използва днешния празник за да отправи няколко призива. Единият е да се даде българско гражданство на създателя на Двора на кирилицата Карен Алексанян.

„Един арменски младеж, който дойде в България, направи това прекрасно място с галерия, с Двор на кирилицата, на който има бюстове на автори, които са създавали всевъзможни творби на кирилица. Става дума за писатели от десетки държави, най-вече от бившия съветски съюз, но от България, Сърбия, Македония, Украйна, Русия, Беларус. Отново искам да апелирам към българските власти, че този човек все още няма българско гражданство. Има подписка в негова подкрепа, подписана от хиляди хора. Неведнъж политици на високо равнище са посещавали неговия ареал на кирилската култура и традиция. Крайно време е този човек да получи българско гражданство. Мисля, че това е най-малкото, което дължим на всички приятели на България“, подчерта проф. Павлов. ОЩЕ: Фандъкова: 24 май е празник на душата на България

Той обърна внимание и на липсата на българистични конгреси и призова те да бъдат подновени. По думите му такива е имало от 1981, 1986 г., а последният такъв е бил през 2013 г. в Софийския университет. „Ето вече 10 години няма такъв българистичен форум. Той беше едно много важно и мощно оръжие в добрия смисъл на думата за утвърждаване на историческата истина и за продължаване на това българско културно излъчване. То трябва да продължи да съществува, тъй като България днес, независимо от всички проблеми има какво да даде на света, има и какво да даде на собствения си народ. Честит празник на всички българки и българи и в България и по целия свят“, каза още историкът. 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес