Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Кантарджиев каза има ли опасност за летуващите по Черноморието заради „Каховка“

17 юни 2023, 08:47 часа • 10264 прочитания

Няма никаква опасност от холера. Като започне топлото време, всички вируси във водата на Черно море ще се изтрепят. Това заяви проф. д-р Тодор Кантарджиев в ефира на Нова телевизия. Той коментира заплахите след взривяването на язовир „Каховка“ в Украйна и изтичането на големи маси води в Черно море, които могат да съдържат опасни вещества и да причинят проблеми на населението по крайбрежието.

Проф. Кантарджиев успокои, че последната холерна епидемия в Украйна е била през 1970 г.

Той заяви, че служителите на РЗИ, които извършват ежедневни измервания на водата, си вършат добре работата. 

"Не съществува опасност за хората, решили да почиват на родното Черноморие, след инцидента с украинския язовир "Нова Каховка", категорична бе д-р Веселина Божилова от РЗИ-Варна.

„Последните проби, които са взети на 12 юни, показват, че не съществува опасност за живота и здравето на къпещите се. Това са проби на морската вода, които са взети от плажовете във Варна”, посочи тя.

Кантарджиев коментира и стрептококовата инфекция, заради която починаха деца в Гърция. „Нека да не плашим майките. Стрептококите са бактериите, които правеха най-големи проблеми преди 60 години, създавайки вътреболнични инфекции. Когато се въведоха антибиотиците те намаляха, но все още има проблеми. Те са червеният вятър, гърлоболът при децата, както и така наречените раневи инфекции. Лечението е с пеницилинов антибиотик. Стрептококите са навсякъде. Смъртните случаи от стрептококи идват от неправилна употреба на скъпи антибиотици. Когато се дават антибиотици на пеницилинова основа, заразата минава”, обясни той.

Вирусологът беше категоричен, че с правилно лечение стрептококовата инфекция може да бъде преодоляна и не трябва да се всява излишна паника.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес