Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Кантарджиев: Дори коронавирусът да затихне, близкият контакт не е препоръчителен

26 май 2020, 11:02 часа • 4003 прочитания

Дори епидемията от Ковид 19 да затихне и да няма нови регистрирани случаи, близкият контакт не е препоръчителен. Това каза пред „Фокус“ проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. По повод отварянето на детските градини, проф. Кантарджиев посочи, че е хубаво, ако баби и дядовци са гледали детето досега, да продължат още няколко седмици да го правят. Той допълни, че към момента има съществено намаляване на други инфекции, които се пренасят по въздушно-капков път.

„Това се дължи на два факта. Първо на изолацията и второ на по-малкото търсене на медицинска помощ за незначителни инфекции на дихателните система. Имаме рязко намаляване и на случаите на варицела, благодарение на мерките на изолация. Тези неща са публични, публикуваме ги на сайта на НЦЗПБ и един образован човек може да ги види“, посочи проф. Кантарджиев.

Той припомни, че начинът на заразяване при новия коронавирус, както и при другите въздушно-капкови инфекции, е чрез секретите на горните дихателни пътища.

 

Всичко за коронавируса следете ТУК.

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес