Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Дичев: Очевидно отиваме към избори, трябва да свикнем с компромисите между партиите

19 юни 2022, 19:48 часа • 1910 прочитания

"Очевидно всички тръгнаха към изборите. Очевидно, че гражданството ще бъде на площада“. Това прогнозира културологът проф. Ивайло Дичев в предаването "120 минути" по БТВ.

По думите му у нас "има проблем с партийното строителство". "Старите партии са запушени. Там има някакви лидери, които много трудно се оттеглят. Затова в момента, в който се появи някаква амбиция, някаква енергия, тя отива встрани се получава непрекъснато пъпкуване на такива партии, които се формират около някакви лидери", категоричен е проф. Дичев.

"Ако имаме осем партии, разбира се, че трябва непрекъснато да се правят компромиси. Ние като общество трябва да свикнем, че наистина ще може леви и десни да са в един кабинет, както сега", каза Дичев. Според него ако искаме тази ситуация да се промени, трябва да се промени системата, включително и избирателната.

В последно време има тенденция да се подменят важните теми с маловажни. Културологът посочи като пример как "Възраждане" са се възползвали от недоволството от мерките срещу коронавируса. "Върви подмяна на сериозни теми в обществото, преди бе Истанбулската конвенция, анти-ковид мерките, това е феномен на популизма, малко му мина модата, но при нас идва със закъснение", коментира проф. Ивайло Дичев.

"ИТН тръгна с шоу-програми, с кастинг за политици, събираш ги от улицата и им казваш, че ще ги направиш депутати, министри. Това бе шоу, но след това тези хора трябва да ги контролираш и им пускаш полиграф. Това е краят. Утре ще използват някакви скенери, другите ще слагат чипове и накрая ще излъчваме роботи, за какво са ни политици, къде е свободната воля, да пратим роботи да натискат копчета", каза той. Според професора това е драмата на ИТН. "Някакво божество с бръсната глава се появява във Facebook, къде са органите, които решават и гласуват", пита той. 

Според него са необходими компромиси и хвърляне на мостове към опозицията, след като Бойко Борисов е казал, че е готов за разговори. "Но с ИТН не може, с отцепници също не може да се управлява, иначе ще се върнем към 2020 г. - всички на площада, отиваме да подкрепим управляващите, аз ще отида, мисля че е правилна посоката", каза той.

Според Дичев президентът тежко е разочаровал тези, които протестираха. "Мисля, че той е тласкан от политически нарцисизъм, всеки ден се изказва, с което девалвира думата си. Той може да има амбиции със Стефан Янев да продължи да е важен в политиката, позицията му за Македония мисля, че е популистка и вредна", допълни културологът. "Трябва да стигнем до тотална катастрофа, за да разберем, че нещо трябва да направим", каза още проф. Дичев.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес