Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Дайнов сравни поведението на Константинова към бежанци с азиатска диващина

01 юни 2022, 08:48 часа • 3526 прочитания

Ако я намаше гражданската реакция срещу думите на вицепремиера Калина Константинова, сега нямаше да има областни управители в лагера в Елхово, в който са настанени украинските бежанци. Това високомерно презрение към слабите винаги в България идва, за да прикрива неспособността на администрацията. Така проф. Евгений Дайнов коментира изявлението на вицепремиера Калина Константинова за украинските бежанци у нас.

Според него отношението на една цивилизована държава се вижда по това как тя се отнася към най-слабите хора. "Да им казваш "Аз решавам, че прекратявам програмата. Аз няма да допусна повече нито един автобус и влак. Аз решавам дали да имате права" не е европейско. Това, което говори тази жена, говори за азиатската диващина, а ние сме европейска страна. Омръзна ми администрацията да презира най-слабите", допълни Дайнов.

"Започваме да извозваме украинските бежанци към държавни бази. Днес ще бъдат извозени над 100 човека. До 72 часа най-много ще останат хората в лагера в Елхово", обясни Мариана Тошева, шеф на Агенцията на бежанците.

Тошева обясни, че започва изготвяне на списъци. "Помолихме ги да се организира, тъй като е се познават много по-добре и сами да наравят списъка. В единия списък ще са хората, които са възрастни и със заболявания. Във втория ще са майките, които имат деца до три години. В третия списък са хора, които са със собствен транспорт и на които може да дадем адрес на база и те да тръгнат сами. Четвъртият списък ще е на хора, които са на различна възраст, но имат деца над три години", заяви тя.

Според бройката хората ще се насочват към различни бази. До момента списъци са подадени на две бази, за да могат да се подготвят.

"Разбирам недоволството на хората, че нямат топла вода и климатици, но няма да останат дълго тук", увери Тошева.

ОЩЕ: Ангел Найденов: Изявлението на Константинова за бежанците бе нелепо

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес