Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Продължават разкопките на Перперикон

15 юни 2012, 20:45 часа • 16565 прочитания

Разкопките на Перперикон продължават с пълна сила. За това лято се планира да приключи работата по разкриването на Акропола, информира проф. Николай Овчаров, ръководител на екипа. Вече е отпусната субсидията за разкопките и археолозите планират дейностите да стартират на 9 юли и да продължат 3 месеца. Отново ще бъдат ангажирани около стотина работници, предаде Стандарт нюз.

Специалистите ще се съсредоточат върху източната част на Акропола и северната крепостна стена. Важно е да завършат работата си там, за да освободят фронт за строителите, които изграждат туристическата инфраструктура на Скалния град на траките.

Археологическият комплекс ще бъде подобрен и ще стане по-достъпен и привлекателен за туристите с помощта на оперативната  програма "Регионално развитие" по проекта "Перперикон - дом на богове и хора", чиито договор вече е подписан. Финансирането е в рамките на 3,8 млн. лв. по програмата. Някои от дейностите ще бъдат извършени за 24 месеца. Сред тях са укрепване на Акропола, изграждане на посетителска пешеходна мрежа. Предвижда се обособяването на места за наблюдения и експозиции и подходи към Акропола и площадки с изглед.

Перперикон ще има специално художествено осветление наред с други паметници на културата в страната. За туристите ще има различни атракции. На сайта на музея в Кърджали ще бъде качена виртуална експозиция на  древното светилище.


Археологически проучвания в Източните Родопи ще има и на Ада тепе край Крумовград. Екипът се ръководи от  Христо Попов  от Археологическия институт с музей при БАН. Специалистите проучват  най-древния известен досега рудник за добив на злато в Европа. Учените го датират от второто хилядолетие преди Христа - времето на Микена и Троя. Проучването на обекта започна още през 2005 г. От 2010 г. разкопките са спасителни и се финансират от "Болкан Минерал енд Майнинг", фирмата, която има концесия за разработване на златното находище на Ада тепе.

Редактор: Яна Баярова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес