Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Продължава издирването на Боян Петров, а Атанас Скатов катери осемхилядника Чо Ою

13 май 2018, 09:30 часа • 14024 прочитания

Продължава търсенето на българския алпинист Боян Петров. Той е неизвестност от 10 дни.

Спасители търсят ниши около най-високия лагер под връх Шиша Пангма в Хималаите. Вчера (12 май) те изкачиха маршрута до там, но не откриха следи. Няма я и палатката на българина, която преди няколко дни беше забелязана в същия лагер, отбелязва БНР.

Без резултат вчера бяха и двата полета на хеликоптери над района. Днес те няма да летят, заради безопасността на спасителите, които ще са по склона. На по-ниския Лагер 2, има голяма група, която също се очаква днес да продължи издирването.

Докато тече спасителната операция, колега на Петров - Атанас Скатов, атакува друг осемхилядник в Хималаите - върхът Чо Ою. Той и още десетина алпинисти изчакваха няколко дни на втория височинен лагер под върха заради ураганни ветрове и температура от минус 35 градуса.

Това е първи опит на българина да изкачи осемхилядник без изкуствен кислород и без помощта на шерпи. До момента Атанас Скатов е изкачил 7 от 14-те осемхилядника на планетата. Днес е последен шанс за пролетната експедиция до Чо Ою. Ако времето не е подходящо, алпинистите ще напуснат базовия лагер, а българинът, след кратка почивка, ще се отправи към Еверест за трето поред изкачване.

Боян Петров е в неизвестност от 3 май, а издирването му досега беше затруднявано от лошото време. Алпинистът покори десет върха с височина над 8000 метра в рамките на програмата „Българин – 14х8000“. Боян Петров е част от група от десет души, която се беше насочила към връх Шиша Пангма (8027 м). Неговото изчезване беше забелязано на височина от 7500 метра.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес