Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Природозащитници предлагат без временни приюти за кучета

08 октомври 2015, 21:37 часа • 5774 прочитания

Три са основните предложения относно промените в Закона за защита на животните, които са изпратени от Фондация „Програми за животните” до Комисията по земеделието и храните и Комисия за взаимодействие с неправителствените организации в парламента.

Предложенията са следните:

- изискване за назначението към общините на квалифицирани инспектори за контрол на скитащите кучета на мястото на сегашните ловци, назначавани към местните приюти за кучета;

- изрично изискване към всеки управител на приют да внася ежегодно доклад за броя на приетите и разпределени животни;

- отмяна на така наречените "временни приюти за кучета", които "трябва да се намират извън населените места."

Сегашният модел за управление на кучетата е порочен, защото е основан на изграждането и поддръжката на евтини съоръжения за контрол на скитащите животни плюс непрозрачното разпореждане със скитащи животни в условията на забранена евтаназията на здрави такива. Всички ловни екипи са подчинени на приютите за животните и представляват единствените органи за управление на скитащата популация на терен. Системата за контрол на животните в България бе превърната в инструмент едновременно за злоупотреба с животните и източване на обществените финанси - затова е нужна промяна, казват от Фондация "Програми за животните".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес