Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Природозащитници поискаха спиране на строежите по Карадере

08 септември 2014, 19:43 часа • 22452 прочитания

Представители на Гражданската инициатива "Да спасим Карадере" внесоха  в кабинета на служебния премиер Георги Близнашки 5 800 подписа и настояха да се спре застрояването на Карадере, съобщи БНР.

Природозащитниците искат да се преразгледа подписаният през март меморандум с фирмата, която има намерение да изгражда туристически комплекс и да инвестира над 100 милиона лева. 

"Ще искаме от служебното правителство Карадере да стане защитена зона, както и да се ревизира подробният устройствен план на Бяла - север, всъщност да се разгледа много внимателно законосъобразността на двата инвестиционни проекта. Подробният устройствен план на Бяла - север е приет без екологична оценка, което всъщност е потвърдено със становище на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас още през 2007-ма година и тогава е сезирана и прокуратурата във Варна и е образувано дело, по което няма развитие", заяви Люба Батембергска от гражданската инициатива.

Скандалите около Карадере се разгоряха тази пролет, когато стана ясно, че на един от последните незастроени плажове по нашето Черноморие всъщност се развиват мащабни строителни проекти.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес