Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

При рекорден интерес в София „Книги за смет“ завърши тазгодишното си издание

04 октомври 2024, 15:34 часа • 305 прочитания

Независимо от лошите метеорологични условия и проливния дъжд на 29 септември в София, финалното събитие на „Книги за смет” – „Зеленият площад“,  събра рекорден брой участници. Над 1500 души рециклираха пластмаса и взеха безплатна книга на паркинга на обновените Централни хали, а събраните отпадъци надхвърлиха 1 тон. Така беше поставен край на тазгодишното издание на „Книги за смет”, което премина през общо 10 града в страната. Три от тях получиха титлата „Столица на буквите“ – Пловдив, Бургас и Велико Търново. По време на кампанията през 2024 г. бяха събрани и рециклирани близо 9 тона пластмаса, а раздадените книги са на стойност 80 000 лв.

„Буквите, които ни свързват” - под това мото премина тазгодишната инициатив, като за целта беше издадена нова колекция книги, посветена на кирилицата. Всяка книга от нея започва с буква от азбуката. Сред първите заглавия, които получиха участниците, бяха „Албена“ на Йордан Йовков, „Баба Яга”, сборник разкази на Илф и Петроф, „Веселият монах” - сборник с текстове на майстора на късия разказ Елин Пелин, „До Чикаго и назад” на Алеко Константинов.

Мащабното събитие за пореден път обедини хиляди хора от Русе, Благоевград, Пловдив, Бургас, Карлово, Казанлък, Варна, Шумен, Велико Търново и София в благородната кауза. Събраните отпадъци също вече са рециклирани от „ЕКОПАК България“, който е партньор на инициативата от нейното създаване през 2012 год.

Най-голямата търговска верига в България Kaufland подкрепя каузата на фондация Credo Bonum и издателство Smart Books, които са създатели на „Книги за смет“, като част от своя дългосрочен ангажимент за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки. Под своя покрив лидерът в ритейла беше домакин на почти всички събития от инициативата в страната.

Проектът „Книги за смет“ се осъществява с финансовата подкрепа и на Община Бургас, Община Велико Търново и Община Пловдив – това са градовете, получили титлата „Столица на буквите“ за 2024 г. и съответно с най-голям принос в рециклирането на пластмаса.

Повече информация за кампанията може да откриете и във фейсбук страницата  FB/knigizasmet.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес