Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Президентът връчва орден "Стара планина" на Ирина Бокова

28 март 2014, 15:58 часа • 23332 прочитания

Президентът Росен Плевнелиев ще връчи орден "Стара планина" с лента на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Церемонията ще се състои в Гербовата зала на "Дондуков" 2 в понеделник, събощиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът подписа указа за награждаване на Ирина Бокова с орден "Стара планина" с лента в края през миналата година. Високото отличие и се присъжда за изключително големите й заслуги към Република България, за приноса й за укрепване на мира и сигурността в световен мащаб и за развитието на политическите и културните контакти на най-високо равнище.

БГНЕС припомня, че Ирина Бокова е първата жена генерален директор на ЮНЕСКО. О миналата година тя бе преизбрана за втори мандат на поста.

Ирина Бокова завършва Московския държавен институт по международни отношения, специализира в университетите в Мериленд (Вашингтон), в Харвард - училище "Джон Ф. Кенеди". Бокова е български дипломат от кариерата. Тя е заемала поста координатор на отношенията България – ЕС в периода 1995 – 1997 г. и заместник-министър на външните работи. През 2005 – 2009 г. е посланик на Република България във Франция, Монако и ЮНЕСКО, както и представител на президента на Република България в Международната организация на франкофонията.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес