Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Президентът към турския енергиен министър: За първи път чуждестранна компания получава достъп до газопреносната ви мрежа

03 януари 2023, 14:18 часа • 1301 прочитания

"Само 3 седмици след посещението ми в Истанбул и срещата ми с президента Ердоган двете министерства на енергетиката материализираха политическата ни воля за задълбочаване на отношенията в споразумения."

Това обяви президентът Румен Радев пред турския енергиен министър Фатих Дьонмез. На срещата присъстваха делегации от двете страни, като от българската участваха директорът на "Булгаргаз" Деница Златева и енергийният министър Росен Христов.

Припомняме, че по-рано днес "Булгаргаз" подписа споразумение с турската държавна енергийна компания "Боташ" за достъп до терминалите за втечнен газ и газопреносната мрежа на южната ни съседка.

"Това споразумение е историческо за нашите страни, защото за първи път чуждестранна компания получава достъп до газопреносната мрежа на вашата страна", обяви Радев.

"В днешно време е невъзможно страните да преодоляват проблемите си самостоятелно, нужно е сътрудничество. Вярвам, че нашето сътрудничество ще послужи като пример и за страните в региона", каза министър Дьонмез.

Енергийният служебен министър Росен Христов пък определи деня като исторически:

"С подписването на споразумението с "Боташ" получаваме достъп до терминалите и газопреносната мрежа на Турция. Благодарение на него осигуряваме възможността да закупуваме газ от всички световни производители и да го разтоварваме където ни е най-удобно. Този договор бе договорен буквално на Коледа и се подписва в първия работен ден на Нова година, така че е едно голямо начало. Това дава възможност за взаимноизгодно сътрудничество в областта на енергетиката и е само първата крачка към едно мащабно партньорство", обяви Христов след подписване на документа между двете страни.

По думите му през изминалата година страната ни е имала сериозни проблеми с доставките заради недостига на инфраструктура и претоварването на терминала в Ревитуса, но сега съвместно се намира решение на този проблем.

"Това споразумение е от европейско значение, не просто от регионално", каза още Христов.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес