Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

През зимата трябва да плащаме по-малко за парно

05 ноември 2013, 08:45 часа • 17936 прочитания

През зимата би трябвало да плащаме по-ниски сметки за парно, а през лятото по-високи, заяви Явор Куюмджиев, зам.-председател на парламентарната енергийна комисия пред бТВ.

Не бих казал, че е коректно да се твърди, че абонатите ще получат този месец по-високи сметки за парно. Новата методика предвижда разхвърляне на сметките за цялата година. Т.е. през зимата би трябвало да плащаме по-ниски сметки, поясни Куюмджиев.

Той отхвърли и твърденията от страна на енергийните счетоводители, че наредбата ще създаде хаос, защото се разминава със закона. Всички проблеми ще се изчистят на среща тази седмица с всички заинтересовани и ще се изчистят противоречията, твърди депутатът.

В цялата система около сметките за парно проблемът, който не е решен, е доверието. Никой не вярва на никого - гражданите не вярват на топлофикация, че издава правилни сметки, а топлофикация – на гражданите, точно заради тези кражби. Единствено са доволни топлинните счетоводители, каза Куюмджиев.

Работи се в момента по една нова идея, която макар и сурова, предвижда да се освободи в момента крайният пазар на топлоенергия. "Вие не можете в момента да си направите сметка, да си отчитате вътрешното отопление без счетоводител, а "Топлофикация" не може да даде отстъпка повече от 5%. Някои са готови да дадат и 25 % отстъпка на потребителите. Трябва да дадем възможност една сграда да може да договори отстъпки и друга "Топлофикация" да им даде исканата отстъпка. Целим разбирателство между съседите. Има много сгради, които го постигат", заяви шефът на енергийната комисия в НС.

За цената на тока през този месец той заяви, че трябва да се чете последното изречение от съобщението на ЧЕЗ от вчера, в което се казва, че ако потреблението ви е като миналото – сметките ще са с 10% по-ниски.

Промените в Закона за енергетика влизат тази седмица в пленарна зала. Те предвиждат, ако получавате сметка с 30% по-висока от предходния месец, да можете да се откажете да платите докато доставчикът не ви докаже, че точно толкова сте потребили", поясни Куюмджиев.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес