Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

През Facebook: Сигнал до главния прокурор на тема "Борисов, Мутафчийски и паника"

13 април 2020, 09:30 часа • 17355 прочитания

След новината, че прокуратурата търси наказателна отговорност по чл. 326 от Наказателния кодекс от председателя на Българския фармацевтичен съюз професор Асена Стоименова заради нейни изявления, будещи неоснователна тревога, вече има и друга новина. В профил във Facebook, който се посочва като такъв на адвокат Елена Гунчева, е публикуван сигнал до главния прокурор Иван Гешев срещу премиера Бойко Борисов и ръководителя на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски. Сигналът е за "евентуално извършено престъпление от общ характер по смисъла на чл.326 ал.1 от Наказателния кодекс" – т.е. използване на заблуда за всяване на тревога.

По отношение на Борисов се визира изказването му, че след 2-3 седмици може да сме в ада, в което той говори за опасността от епидемията COVID-19. "И без да се принизява заплахата от зараза, насаждането на страх и паника сред българските граждани, използвайки медиите, за да разпространява заблуждаващи факти, Бойко Методиев Борисов вероятно е нарушил закона, което и следва да се установи. Считам, че следва да бъде разпитано лицето, какви медицински показатели и данни за заболяването му дават основание да всява страх, като плаши българите с ад относно заболяването", се казва в сигнала.

Борисов присъства в сигнала и заради думите си, че ако изпуснем COVID-19, ще дойдат хладилните камиони. "И отново, без да омаловажавам сериозността на заразата, посочвам, че насаждането на страх и паника сред населението и заплахите с „чували с трупове, хладилни камиони и ад” не само няма да спомогне за спазване на мерките, но и ще причини лека телесна повреда на гражданите – състояние, неопасно за живота, като ги разтревожи, доведе до депресия, безсъние, нервност, несигурност в бъдещето и дори суицидни мисли, които е възможно дори да бъдат реализирани, какъвто случай вече имаше", се казва в сигнала.

Що се отнася до Мутафчийски, в сигнала се моли държавното обвинение да провери изказванията му и дали не застрашават психичното състояние на българите. "Също така, моля да проверите дали чрез изказванията и предприетите мерки от Националния оперативен щаб, не се поставя в опасност здравето и живота на българските граждани", пише в сигнала, като с тези думи се визират трите промени относно носенето на маски на публични места – първо това стана задължително, беше бързо отменено, и отново пак е задължително.

Междувременно, пред БНТ председателят на Асоциацията на собственици на аптеки. Николай Костов каза, че няма дефицит на лекарства по аптеките. Според него, в последните седмици дори се наблюдава рязък спад на търсенето в сравнение с миналата година, като в някои аптеки той с близо 1/3 по-нисък.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 13 април"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес