Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Председателят на БЧК: Докладът на Human Rights Watch ми изглежда неактуален

30 април 2014, 18:17 часа • 13495 прочитания

Българският червен кръст (БЧК) не е получавал информация, че има насилие или незаконни прийоми срещу бежанци и имигранти. Това заяви председателят на БЧК Христо Григоров.

"Това, което мога да кажа, е от нашите контакти със структурите на Министерството на вътрешните работи, от нашите чести посещения в бежанските лагери, от контактите ни с бежанци (без значение дали са сирийци или други) - отникъде ние не получихме информация, че срещу тях се използват действия, които са противозаконни - насилие, и т.н.", подчерта председателят на Българският червен кръст пред Агенция "Фокус".

"Не съм навлизал в детайли в доклада за бежанците на Human Rights Watch, но държа да подчертая, че този доклад нито е съгласуван с Българския червен кръст, нито ние, като организация, сме участвали в неговата подготовка. Вътре има квалификации, които ние не можем да приемем, но, разбира се, не съм аз този, който може да даде една 100%-ва оценка, защото ние не сме по границата и нямаме 100 %-ов поглед", добави Христо Григоров.

"Трябва да отчетем и отдадем това, че Human Rights Watch e една световна организация, изключително авторитетна, една организация, на която думата в света се слуша. Страхувам се, че когато този доклад е готвен, е готвен на база информация, някъде от септември или октомври и, че докладът е готвен не на база на една актуална информация, защото, действително, повярвайте ми, нещата са коренно различни", заяви Григоров.

По думите му, по отношение на бежанците, нещата бавно се наместват и една такава жестока критика, че в тази държава живеят крадци, мошеници, лъжци... "Мисля, че една такава уважавана организация, не би трябвало да ползва такава терминология. Не знам, откъде е взета тази терминология, но да оставим това на тези хора. За БЧК, тази институция е изключително уважавана. Тяхната дума тежи в световен аспект и ние трябва да се съобразим с някои от техните препоръки. Дали ще приемем изцяло тезата, квалификациите, е отделен въпрос, но с някои от техните препоръки и погледа им, ние трябва да се съобразим", допълни Христо Григоров.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес