Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предложиха за Нобелова награда за мир първия източник на "Уикилийкс"

01 юли 2013, 09:16 часа • 9438 прочитания

Носителката на Нобелова награда за мир, ирландката Мейрид Къриган, предложи да се даде същата награда за тази година на човека, който помогна на "Уикилийкс" да публикува секретни американски документи - Брадли Манинг, предаде БГНЕС.

Редник Брадли Манинг, който предостави на "Уикилийкс" поверителните документи е подсъден в дело за незаконно получаване на документи от Държавния департамент на САЩ, свързани с войната на САЩ в Афганистан и Ирак.

Най-тежкото обвинение срещу него е "оказване помощ на врага", защото според обвинението, лидерът на Ал Кайда Осама бин Ладен е използвал материали, които Манинг е предал на "Уикилийкс".

Мейрид Къриган, като лауреат на Нобелова награда, има право да прави номинации за премията. Тя направи своя избор в полза на Манинг, пише РИА"Новости".

"Светът – това не е просто отсъствие на война, това е активно създаване на нещо по-добро. Аз реших да издигна кандидатурата на редника от армията на САЩ Брадли Манинг защото не познавам никого, който би могъл да заслужи повече тази премия. Неговите впечатляващи разкрития на секретни документи чрез "Уикилийкс" помогнаха да се сложи край на войната в Ирак и могат да помогнат да се предотвратят конфликти в други региони", пише Къриган в своя статия пуликувана в неделя на сайта на британското издание "Гардиън".

Къриган свързва и демократичните промени в Близкия изток, смяната на дългогодишните авторитарни режими с разобличенията на "Уикилийкс", които станаха възможни благодарение на Манинг. Според нея сега в страните от този регион никой не може безнаказано да нарушава правата на човека, прикривайки се зад цели за установяване на демокрацията, защото обществото рано или късно ще узнае за това от откритите източници в мрежата.

Тя изрази и надежда, че властите в САЩ ще покажат реалния образ на демокрацията, вземайки под внимание идеите на Манинг за важността на прозрачните процедури при приемане на решения. Делото срещу Манинг бе тотално засекретено в началото на юни.

Къриган стана носителка на Нобеловата награда за мир през 1976 година съвместно с Бети Уилямс, когато създават организацията "Общност на мирните хора" /"Community of Peace People"/. Дейността й бе насочена към мирно урегулиране на дългогодишния конфликт в Северна Ирландия. Къригън участва и в съвременни акции за защита на демокрацията.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес