Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Преди Италия - България

06 септември 2013, 12:38 часа • 6696 прочитания

Днес се подновяват квалификациите за Световното първенство по футбол в Бразилия догодина, като в нашата група B от европейската зона националният ни отбор, който е на второ място с 10 точки от шест мача, се изправя срещу лидера в групата Италия - с 14 точки.

Българските национали нямат победа на италианска земя, а като цяло от 16 мача успехите ни срещу "скуадра адзура" са само два. Последният от тях е през 1991 година в София в контрола. Срещу българите днес ще играе и 12-ият играч на италианците - сицилианската публика. На "Ренцо Барбера" Италия няма загуба в Сицилия в последните 4 мача, припомня Агенция "Фокус".

Очаква се селекционерът на България Любослав Пенев ще избере нова тактика за днешния мач с Италия. Дълго време националният селекционер залагаше на традиционното 4-2-3-1, което ни носеше успехи в последната година. За днешния двубой в Палермо обаче наставникът вярва в нашумялата схема напоследък 4-1-4-1. Пенев иска да насити средата на терена, за да може да се противопостави на триото в халфовата линия, с което разполага Чезаре Прандели - Де Роси, Пирло и Тиаго Мота.

На този етап единствената въпросителна пред Пенев е за вратарския пост. Най-вероятно днес той ще реши дали да заложи на Ники Михайлов, или на Владислав Стоянов, като последните новини са, че Михайлов е тренирал пълноценно и изглежда е готов за мача. Защитата ще бъде в традиционния си състав - крайни бранители са близнаците Йордан и Веселин Миневи, а в средата ще бъдат Иван Иванов и Николай Бодуров. Пред защитната четворка ще започне капитанът на "Лудогорец" Светослав Дяков. Останалите в центъра ще са Ивелин Попов и Станислав Манолев като външни полузащитници и Владимир Гаджев и Георги Илиев в средата. Единственият нападател в схемата на Пенев ще бъде Александър Тонев.

Въпреки домакинското предимство и очакванията за задължителна победа, очаква се треньорът на Италия Чезаре Прандели да заложи на консервативна схема. Опитният спец е избрал постройката 4-3-2-1, твърдят медиите на Ботуша. Заради проблемите в отбраната централната двойка ще бъде съставена от дуото в "Ювентус" Леонардо Бонучи и Джорджо Киелини, а на бековете ще са Игнацио Абате и Лука Антонели. В средата на терена Прандели ще разположи най-опитните си играчи. До ветерана Андреа Пирло ще бъдат Даниеле де Роси и Тиаго Мота. Малко пред тях ще са Антонио Кандрева и Емануеле Джакерини, а напред ще играе опитният Алберто Джилардино. Нападателят на "Дженоа" не се е разписвал в квалификационен мач от три години, а последното му попадение е срещу Сан Марино в контрола.

Прандели не коментира предварително състава си, но издаде до голяма степен на какво ще заложи. "Всички горе-долу сте наясно с какво разполагаме. Искам играчите в най-добра форма да излязат. Ел Шарауи е готов 100%, но това не е мач, в който нападатели като него, които обичат свободните пространства, ще имат предимство", каза Прандели.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес