Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предепонират 240 000 т битови отпадъци в Долни Богров

07 ноември 2012, 14:41 часа • 7047 прочитания

Предепониране на 240 000 т битови отпадъци се предвижда като част от проекта за рекултивация на сметището в с. Долни Богров. Отпадъците няма да бъдат изнесени от сметището, а преместени в специално обособени зони на депото, съобщиха от Комисията по екология към Столична община (СО).

Депото, чиято площ в момента е около 370 дка, е било кариера за добив на инертни материали, след това е използвано за насипване на отпадъци, събрани на територията на София, разясни Мария Бояджийска, зам.-кмет на София по направление "Екология".

"В момента на места има насипи от отпадъци, които достигат от 2 до 15 м, продължи тя. В сметището не е била изграждана и система за отвеждания на отпадъчните вода и отделяния биогаз, замърсената от отпадъчните води. Това води до риск от самозапалване на този газ, не само на отделяне на вредни емисии в околната среда", заяви Бояджиева.

Освен предепонирането на отпадъци, проектът предвижда и стабилизиране на депото чрез изграждане на каменна броня, поясни зам.-кметът. Като една от причините за това тя изтъкна случай от 2005г., когато вследствие на скъсване на дига на р. Лесновска, депото е било залято, което е създало и допълнителен екологичен проблем, добавя още БГНЕС.

Изпълнението на проекта трябва да стане в срок от три години, а инвестиционният проект ще струва над 36 млн. лв., поясни Бояджиева. Проектът вече се изпълнява, договорът с изпълнителя беше сключен през юни, допълни тя. След приключване на цялостния проект по рекултивиране общината има задължение да извършва мониторинг през следващите 30 г., допълни зам.-кметът. Към сметището в момента не се пренасочват отпадъци от депото в Суходол, това може да стане след получаване на разрешение от МОСВ, увери тя.

На депото липсва изолация на дъното, каквато се изисква по настоящите нормативни изисквания, поясни архитект Христо Диков. В проекта се предвижда система за отвеждане на отделения биогаз, както и изграждане на съоръжения, които да не позволяват достъпа или изтичането на вода от сметището, поясни той.

Сред основните цели, които си поставя рекултивацията е подобряване на ландшафта в района след приключване на строителните работи по лесопарк за отдих, информира Диков. По неговите думи това включва и засаждане на около 80 000 дървета. Реализирането на проекта няма да засегне земеделски земи, увери архитектът.

Редактор: Евгения Гигова

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес