Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Празнуваме Деня на Европа и Деня на победата

09 май 2019, 06:30 часа • 6623 прочитания

9 май - Денят на Европа, ще бъде отбелязан с гостуването на първия в България "Фестивал на светлините". Негов домакин ще бъде Европейската столица на културата за 2019 година - Пловдив. На 9 и 10 май от 21:30 ч. жителите и гостите на града ще могат да видят как някои от най-красивите фасади в центъра на града „оживяват“ под цветните светлини на завладяващо 3D мапинг шоу и пет светлинни инсталации, предаде БГНЕС.

В месеца на европейските избори на 26 май честването на Деня да Европа ще бъде именно в подкрепа на едно от основните права на човека – да избира. Шестте арт проекции ще пречупят вечно актуалната тема през античната история на "Града на седемте тепета" и богатото световно културно наследство, като преплетат минало и настояще.

3D филм на тема "Заедно избираме нашето бъдеще" ще бъде прожектиран върху емблематична сграда в центъра на Пловдив (на площад "Стефан Стамболов") и ще бъде съпроводен със серия от статични арт проекции в центъра на града, на сградата на Община Пловдив, светлинни инсталации в Цар Симеоновата градина, около водната каскада по стълбите на ул. "Ангел Букурещлиев" (известни като "стълбите на Каменица") и Античния стадион на Филипопол.

През 2017 и 2018 г. Денят на Европа бе отбелязан в София с мащабни 3D мапинг спектакли на фасадите на Националната художествена галерия (бившия Царски дворец) и на Министерския съвет в София. Инсталациите за празничното събитие ще бъдат разработени съвместно с българското MP-Studio, носител на множество европейски награди за осветяване на знакови сгради в Европа и по света.

Достъпът до спектакъла и инсталациите ще бъде свободен. За да могат всички желаещи да станат част от празника, 3D филмът ще бъде излъчен няколко пъти в двете вечери.

Денят на Европа е празник на Европейския съюз, на единството и мира на Стария континент. Отбелязва се на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г., 5 години след края на Втората световна война, той призовава за обединяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. „Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС.

Робер Шуман предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. Страните, към които той се обръща, доскоро са участвали в унищожителен военен конфликт помежду си. На този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент. „Декларацията на Шуман“ се счита за основата на днешна обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. Оттогава до днес 9 май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. В България Денят на Европа е обявен за отбелязване с Постановление № 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г.

Престижният "Фестивал на светлините" гостува за първи път в България по покана на Европейския парламент, Европейската комисия в България и Фондация „Пловдив 2019“ като част от програмата на Пловдив за Европейска столица на културата. За 15-годишната си история фестивалът превръща едни от най-популярните исторически забележителности, паметници, улици и площади в някои от най-големите световни столици, в огромни светлинни инсталации.

В София:

По повод Деня на Европа – 9 май, от 10:00 часа пред сградата на президентската институция на тържествена церемония ще бъде издигнато знамето на ЕС. Церемонията ще се състои в присъствието на държавния глава Румен Радев, парламентаристи и представители на изпълнителната власт. По-рано през деня президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще участва в церемонията по полагането на венци и цветя пред паметника на Незнайния войн в столицата по повод 74 години от края на Втората световна война. Събитието, на което ще присъстват български ветерани и представители на военно-патриотични съюзи и организации, ще започне от 9.00 часа.

Във връзка с Деня на Победата във Великата Отечествена война, в България ще се проведат редица паметни мероприятия с участие на Посланика на Русия в България Анатолий Макаров, Аташето по въпросите на отбрана полк. Виктор Авдеев, служителите на Посолството и на апарата на Аташето по въпросите на отбрана.

В София мероприятията ще започнат от 9:00 часа с полагане на цветя на Паметника на Незнайния войник. Монументът ще стане отправна точка на шествието на Безсмъртния полк, който ще премине през центъра на София до Паметника на Съветската Армия. Там от 10:00 часа ще бъде организирана церемония по полагане на цветя, след която ще започне концерт, а от 10:45 часа на Костницата в кв. "Лозенец" ще се проведе панихида и полагане на цветя.

В 13:30 часа посланикът на Русия в България ще вземе участие в празничното мероприятие на паметника "Альоша" Пловдив.

Интересен факт е, че дори по времето на Народна Република България Денят на победата се чества, но не е официално обявен празник. След падането на комунизма Денят на Европа замества Деня на победата и то като официален празник.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес