Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правозащитна организация разкритикува остро България за отношението към бежанците

20 януари 2016, 20:33 часа • 4678 прочитания

Международната правозащитна организация "Хюман райтс уоч" излезе с нов критичен доклад за България и отношението към влизащите нелегално мигранти. В него се твърди, че полицаите безцеремонно връщат в Турция хора, търсещи убежище. Преди да ги изритат обратно, те ги бият и им взимат всичко - пари, мобилни телефони, храна и дори обувките, се казва в доклада, цитиран от в. "Сега".

Документът е изработен на базата на свидетелски показания на 45 кандидати за убежище от Афганистан, Сирия и Ирак. Те са описали 59 случая на насилствено връщане на групи чужденци в Турция между март и ноември м.г. 26 от интервюираните разказват, че са били бити от полицаи или нахапани от полицейски кучета. Всички с изключение на един разказват, че са им били взети лични вещи. В някои случаи това е ставало под заплахата от оръжие. Прави впечатление, че почти всички те са от Афганистан - страна, за която в ЕС не е прието автоматично да се дава право на защита при прекосяване на границата.

"Видяхме полицейска кола и започнахме да тичаме. Чух зад себе си да крещи дете, обърнах се и видях, че го хапе куче. Спряхме и видяхме как кучето го влачеше 15 м, хапеше го и не искаше да го пусне. След това дойдоха около осем полицаи и започнаха да го бият, докато кучето го хапеше. Тогава от полицията казаха на кучето да спре, но хванаха мой приятел и насъскаха кучето срещу него", разказва 22-годишният афганистанец Синиша, който твърди, че е бил обран и бит, за да се върне в Турция.

За насилие, мизерни условия и недостатъчна храна разказват и 14 души от центровете в Бусманци и Елхово. Инциденти с насилие е имало и на сръбско-българската граница. От "Хюман райтс уоч" призовават България незабавно да прекрати тази практика, да издири извършителите и да им потърси отговорност. Организацията напомня, че властите имат задължения както по българските, така и по международни закони и конвенции да не провеждат групово връщане на имигранти - особено преди да са разгледани молбите им - и да не го правят в страна, където е вероятно те да бъдат подложени на насилие и нехуманно отношение.

Това е поредният критичен доклад на правозащитната организация срещу България. През април тя отправи същите обвинения. Тогава МВР даде противоречиви обяснения. "Ние нямаме разположени войници по границата, както и нашите гранични полицаи не са обути в ботуши, няма как да малтретират с ботуши бежанците", каза тогавашният министър Цветлин Йовчев. В доклада е използвана думата boots, която означава всякакъв вид обувки, които обхващат крака нагоре от глезена. Йовчев обясни и че полицаите не били въоръжени с оръжие, което има приклад, т. е. няма как да бият с приклади.

По последния доклад "Хюман райтс уоч" засега няма реакция на МВР.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес