Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правосъдното министерство ще плати 200 000 лв. за преглед на новоизградени информационни системи

14 декември 2016, 09:30 часа • 1152 прочитания

Правосъдното министерство е обявило обществена поръчка на стойност 200 000 лв. с ДДС, която трябва да направи цялостен преглед на регистрите в сектор “Правосъдие”, изготвянето на редизайн на съществуващи и създаването на нови регистри. Средствата са по европейската програма “Добро управление”.

Справка на регистрите в сектор “Правосъдие” показа, че по-голямата част от тях са изготвени в рамките на приключилата в края на 2015 г. програма “Административен капацитет”, която също бе финансирана от ЕС, предаде БГНЕС.

“Съдебната и изпълнителната власт не разполагат със структурирана и пълна информация за информационните масиви, системи и услуги, както и свързаните с тях процеси и регистри, които участват пряко или непряко в правораздаването и в административното обслужване по повод на него”, гласят част от мотивите за реализирането на проекта. След разходването на 200 000 лв. “ще бъде налице актуална информация за състоянието на регистъровата система, така че да се набележат бъдещите мерки за пълно въвеждане на средствата на електронното управление и електронното правосъдие в сектор “Правосъдие”, смятат от Министерство на правосъдието. Няколко десетки милиона евро трябва да бъдат инвестирани в рамките на следващите 3-4 години за реализиране на електронното правосъдие у нас.

Въз основа на извършения преглед на регистрите, изпълнителят на поръчката ще трябва да изготви аналитичен доклад, който да съдържа оценка на текущото състояние и препоръки за бъдещо развитие по отношение на технологична обезпеченост, семантична съвместимост, степен на свързаност, нормативната обезпеченост и др. В сумата от 200 000 лв. влиза и организирането на едно публично събитие за 60 души.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес