Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правосъдният министър обяви, че Митко Каратиста го е заплашвал с главния прокурор

12 ноември 2021, 14:59 часа • 8236 прочитания

Правосъдният министър Иван Демерджиев е бил заплашван от вече бившия собственик на охранителната фирма "Делта гард" - Димитър Спасов, по-известен като Митко Каратиста. Това разказа той в интервю за Mediapool.

Припомняме, че лицензът на фирмата беше отнет от МВР, след като стана ясно, че Спасов е обвиняем за престъпление от общ характер.

Според разказа на министъра случката е от началото на 2020 г. Тогава Демерджиев е бил председател на Пловдивската адвокатска колегия, която въстана срещу главния прокурор Иван Гешев през 2019 г. Заплахата била не с момчетата от "Делта", а с намесата на главния прокурор Иван Гешев.

Поводът бил стар спор за фотоволтаичен парк, където охранителите от "Делта гард" нахлули със сила. В началото били спрени от полицията, но се настанили там за месеци и нито МВР, нито прокуратурата реагирали.

"По повод този сблъсък имах повод да се запозная с един от собствениците на това дружество. Прякорът му е Митко Каратиста. Той не ме заплаши с момчетата, които го придружаваха и изглеждаха стряскащо, а ме заплаши с главния прокурор. Т.е., ако аз по някакъв начин се правя на интересен и твърдо много активности проявявам по защитата на клиента си, някой може да пусне един сигнал в Специализираната прокуратура и нали се сещам какво ще стане. На въпроса ми: Какво ще стане?, ми отговори, че съм ръководил протести срещу главния прокурор. Че това, което ще стане, е ясно", казва Демерджиев.

"Ако не бяха посолствата на Германия и Австрия, които следяха отблизо този случай, щях да се окажа много ниска топка в полето на г-н Митко Каратиста и неговите съратници", разказа Демерджиев с уточнението, че Гешев и досега още не е реагирал, че се спекулира с името му.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес