Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правителството подкрепи Ангелкова пред Симеонов за концесиите на плажовете

19 юни 2019, 16:15 часа • 1756 прочитания

Старата драма дали морските плажове да се дават на концесия по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) или Закона за концесиите пак взе обрат, след като на днешното си редовно заседание правителството реши да предложи на парламента това да става по ЗУЧК.

Обстоятелството, че от 1 януари 2019 г. морските плажове се отдават по Закона за концесиите, затруднява процедурата и създава риск голяма част от морските ивици да останат неохраняеми, казват от правителството.

"Морските плажове са изключителна държавна собственост и към тях има много висок обществен интерес, поради което е необходимо да бъдат уредени в специален закон. В Директива 2014/23/ЕС на Европейския парламент и на Съвета, транспонирана в Закона за концесиите, се предвижда правилата и процедурите да бъдат ясни и прости, да не водят до прекомерна бюрокрация и да отразяват особеностите на концесиите. Директивата обаче се прилага само за трансграничните концесии, които са със стойност, равна или по-голяма от 5 548 000 евро. По-малко от 3% от концесиите за услуга на морските плажове в България биха надхвърлили този праг и попадат в обхвата на директивата. Към настоящия момент има голям брой неохраняеми морски плажове, изтичат и сроковете на много концесионни договори", казват от правителството.

Най-много нещата с концесиите да се случват по ЗУЧК искаше министърът на туризма Николина Ангелкова. Основен глас против беше бившият вицепремиер Валери Симеонов, който сега е депутат. Симеонов твърди, чепо ЗУЧК концесиите ще отиват при сенчест бизнес.

Съгласно промените, 50% от концесионната такса на морски плаж отива в бюджета на общината, на чиято територия е плажът. А де факто цялата отговорност по предоставяне на концесии носи министърът на туризма.

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес