Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правителството одобри допълнителни 4,5 млн. лв. за оградата по турската граница

09 септември 2015, 12:51 часа • 4316 прочитания

По бюджета на Министерския съвет са разчетени 4,5 млн. лв. за разплащането на неотложни разходи на областните администрации, в т.ч. за разходи за проектиране, авторски надзор и инвеститорски контрол за изграждане на временното възпрепятстващо съоръжение по българо-турската граница, съобщиха от правителствената пресслужба.

Близо 7,44 млн. лева са допълнителните разходи и трансфери към общини, които правителството одобри по бюджета на Министерския съвет. Средствата се дават за подобряване на общинска инфраструктура, както и за дейностите, свързани с изграждането на възпрепятстващо съоръжение по българо-турската граница.

По бюджета на община Момчилград са предвидени 1 млн. лв. за извършване на допълнителни видове строително-монтажни работи за въвеждане в експлоатация на обекти по проект а за подобряване на центровете за спорт и свободно време в общината.

На община Бургас са предоставени 1 млн. лв. за доизграждане на надлез над товарната жп гара с пътен възел на ул. „Одрин“ и ул. „Крайезерна“ – основен транспортно-комуникационен пътен възел в национален мащаб. Същевременно общините Медковец, Ковачевци, Куклен и Долна баня получават допълнително 938 хил. лева за реализирането на проекти, свързани с ремонт и подобряване на общинската улична, пътна и социална инфраструктура.

Бежанска вълна

Във връзка с бежанската криза министърът на външните работи Даниел Митов, коментира, че настоящата бежанска и имигрантска криза е сред "най-големите предизвикателства пред нас от десетилетия насам". "Реакцията на сегашната криза не трябва да бъде за сметка на ключови европейски достижения като правото за свободно движение", подчерта той при откриване на форума "Роля на НАТО и ЕС в широкия Черноморски регион", предаде БГНЕС.

"От външна граница на ЕС ние се превръщаме в първа линия на досег с множество дългосрочни по своя характер рискове и заплахи. От тази гледна точка е необходима промяна в нашия инструментариум за реакция. Необходими са промени в политиките на нашите общи институции в ЕС и НАТО. Нужни са и нови регионални мерки, с които да реагираме на рисковете пред нашата сигурност“, заяви той.

Митов отбеляза, че Европа се намира в нова ситуация. Сегашните рискове са трайни и много сериозни, те изискват общностни отговори, а не частични и неравномерни реакции. „България ще бъде активен участник в този процес“, обеща той. Митов посочи, че НАТО вече действа по този въпрос. Тези дни у нас бе открит и един от 6-те центъра за интегриране на силите, който ще има „важен принос за нарастващата сигурност на страните-членки на алианса“, посочи Митов.

Дипломат Номер 1 предупреди, че нарастващите заплахи от тероризъм са най-видими в продължаващото влияние на така наречената Ислямска държава. Тя атакува не само нашите цивилизационни ценности и все повече укрепва позициите си в регион, добави той. Според него съществува опасност от цялостен разпад на регионалната система от държави, създадена преди около век, което ще доведе до безпрецедентно нарастване на недържавни структури, нови квазидържави, нови територии на беззаконие.

"На юг и югоизток съществува дъга от нестабилност, която е сложен микс от различни процеси. Някъде политическата динамика води до провалени държави, в които не функционират институциите, цари насилие и хаос. В много общества в Северна Африка и Близкия изток съществува изострено чувство на социална безпътица и липса на перспективи за развитието. Икономиките трудно се справят във време на глобална стопанска несигурност“, подчерта министър Митов.

Днес в първото си обръщение за състоянието на ЕС пред Европейския парламент председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обърна голямо внимание на бежанския въпрос в Европа, като обяви предложението на Комисията за разпределение на 160 000 бежанци сред страните членки.

"Докато има терор в Сирия и Либия, бежанската криза няма да спре", посочи Жан-Клод Юнкер. Ние може да градим стени, но няма стена, която да не може да бъде прескочена, добави председателят на ЕК.

Според него Европейският съюз трябва да се справи с бежанската криза, защото няма друга алтернатива, но обърна внимание на контрола по външните граници на Съюза и спасителните операции в Средиземно море. Юнкер говори също за свободното движение на хора в рамките на Европейския съюз и заяви, че Шенгенската система няма да бъде отменена по време на мандатата на тази Комисия.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес