Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правителственият самолет тръгва към Израел, за да евакуира още българи (ВИДЕО)

13 октомври 2023, 17:28 часа • 3931 прочитания

Правителственият самолет е излетял за Варна и оттам ще продължи за Тел Авив, за да прибере хора в България. Това стана ясно от думите на министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков пред журналисти в парламента.

"Преди 15 минути излетя правителствения „Еърбъс“ за Варна, откъдето трябва да качи 11 израелски граждани, след което излитат за Израел", каза министърът.

Той обясни, че по желание на граждани в Израел е бил осигурен полет с чартърна компания, тъй като в последните дни е станало невъзможно да се осъществяват полетите на авиокомпаниите поради форсмажорни обстоятелства. Още: МВнР върна още 14 българи от Израел

"Поради тази причина, заедно с посолството ни в Израел и МВнР, беше осигурен чартърен полет от България до Тел Авив да прибере желаещите, които имат първа необходимост, жени с деца", добави Гвоздейков. Той обясни, че е осигурена чартърна компания, защото правителственият самолет няма такъв капацитет, какъвто имат нормалните самолети, които са с над 150 места.

"Първият полет се очаква да пристигне тази нощ, имаме готовност и за втори", каза и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. Докато има възможност да се лети и имаме сънародници, които в нужда да се приберат в България, правителственият самолет е на разположение, увери тя.

На въпрос дали има данни за ранени и загинали български граждани в Израел, Габриел каза, че до този момент няма такава информация.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес