Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Потвърдиха присъдата на ген. Кирчо Киров

27 юли 2018, 17:23 часа • 3451 прочитания

За втори път Военно-апелативният съд наложи 10 години затвор на ген. Кирчо Киров, съобщи пресцентърът на прокуратурата.

Делото веднъж беше решено от въззивната инстанция, когато бившият шеф на разузнаването получи същото наказание. Върховният касационен съд (ВКС) отмени присъдата и върна процеса за ново разглеждане от друг състав на същия съд. Новият състав обаче е стигнал до същите като на колегите си изводи за вината на Киров и размера на наказанието му.

Срокът на забраната на Киров да заема ръководна длъжност е намален от 15 на 13 години. Съдът е уважил и гражданския иск на Националната разузнавателна служба за присвоената сума от над 4.7 млн. лв. с присъдената лихва и разноски по делото.

Присъдата може да бъде обжалвана пред ВКС.

В началото на юли стана известно, че Киров е пуснат от домашен арест срещу парична гаранция. Той е подсъдим и по други две дела. В края на януари Софийският военен съд наложи на Кирчо Киров наказание 15 години затвор и конфискация на половината от притежаваното от него имущество. Призна го за виновен за това, че от 2007 г. до 2011 г. като директор на разузнавателната служба в съучастие със свой подчинен е присвоил от бюджета на службата пари в различна валута - евро и щатски долари, които според прокуратурата представляват "особено голям размер" и се равнявали на повече от 5.1 млн. лв. Решението на съда не е окончателно. 

Третото дело срещу бившия шеф на разузнаването е за издаване на държавна тайна през 2014 г., когато в телевизионно интервю e споменал ĸaĸ български шофьор e бил спасен от смъртно наказание в Иран.

Делата срещу Киров са секретни.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес