Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Посредникът, изпратил моряците на "Царевна": Работеше се за евакуацията им и по суша, и по вода. Но не се състояха

19 април 2022, 09:16 часа • 2630 прочитания

Преди да се случи реално евакуацията на моряците, три седмици по-рано се подготвихме за това. Имахме два неуспешни опита. Работеше се по два варианта - по суша и по вода, но не се състояха.

Това разказа в ефира на Нова телевизия собственикът на фирмата, изпратил българските моряци на "Царевна", Николай Стефанов.

"В деня, в който беше планиран третия опит за евакуация, сутринта един от колегите е решил сам, по собствена воля, да напусне кораба. Капитанът не е успял да го спре. Ние бяхме в неизвестност за ставащото. Не знаехме какво прави колегата и къде отива", сподели Стефанов. По думите му това е станало около 6 часа сутринта.

Морякът успял да стигне до военен пост. Там му дават да се върне обратно на кораба и да каже на колегите си, че имат час ии половина да си вземат багажа и да се евакуират.

"Самата евакуация не е била много притеснителна за моряците с изключение на първите няколко метри, през които е трябвало да изминат. Притичвали са един по един с опасност от обстрел", разказа още той.

Стефанов благодари и на двете воюващи страни. "Държим благодарност на двете воюващи страни, защото те не използваха кораба за пропаганда, моряците не станаха жертва. В крайна сметка и Русия , и Украйна, запазиха и кораба, и хората", коментира той.

ОЩЕ: Моряците от „Царевна“: Стреляха по кораба

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес