Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Посолството на Русия у нас: България има неоспорим принос в борбата с нацизма

04 ноември 2017, 19:02 часа • 6604 прочитания

Посолството на Русия у нас разпространи позиция, в която се казва, че Руската федерация признава "неоспоримия героичен принос" на България в борбата с нацизма.

Позицията е във връзка със скандала, който избуха, след като говорителката на руското външно министерство заяви, че Червената армия е спасила българските евреи през Втората световна война.

"Признаваме неоспоримия героичен принос на българския народ, включително представителите на интелигенцията и православната църква в борбата с нацизма, включително спасяването на живеещите в страната евреи от лагерите на смъртта", пишат от посолството.

"Почитаме паметта на всички загинали за спасяването на света от фашизма. Русия, която понесе най-големите загуби в тази война, ще продължи твърдо и последователно да се противопоставя на всякакви опити за преразглеждане на историята и оскверняване на военни мемориали", продължава позицията на посолството. В тази връзка посолството изразява притесненията си от продължаващите с години актове на вандализъм по отношение на паметника на Съветската армия в София.

"Българските власти до този момент не са приели резултатни мерки за недопускане на подигравки над памета на освободителите на България и Европа от фашизма. Виновните за тези престъпление не са привлечени към отговорност", заявяват от посолството.

Изявлението завършва с призив за приемане на ефективно мерки за наказания на виновните за вандалските актове и недопускане на такива инциденти, "които не вписват в контекста на дружеските отношения между двата народа".

По-рано днес президентът Румен Радев заяви, че твърдението на Захарова или е плод на непознаване на историята, или е опит за провокация.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов пък заяви: „Ако кажа, че ВМРО имат по-големи заслуги от Съветската армия за спасяването на българските евреи, ще бъда прав, защото това е историята. От инициативния комитет в Кюстендил през 1943 г. петимата видни граждани, които отиват при своя депутат Димитър Пешев и го ангажират с освобождаването на евреите, трима са членове на ВМРО. Истината е, че спасяването на българските евреи е дело на българския народ, защото българите имат вродена толерантност".

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес