Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Посланикът на Белгия: Трябва да има здравословен баланс между свободата и сигурността

24 март 2016, 12:50 часа • 1793 прочитания

Трябва да има здравословен баланс между сигурността и свободата. Това заяви посланикът на Белгия в София Аник ван Калстър по повод атентатите в Брюксел.

"Ние сме свободна и демократична държава и сме много горди с това нещо. Даваме на гражданите си много свободи и е важна свободата на движение. Мислим, че е много важна. Сега например предприехме мерки, с които се контролират пътуванията. Това не е обичайното съществуване на нашето общество. Винаги трябва да има здравословен баланс между свободата и сигурността. Абсолютната сигурност никога не е възможна. Свободата е необходима на гражданското общество, за да може да работи", коментира посланикът.

Въпреки това тя се надява, че свободите няма да бъдат отнети и обществата ще бъдат запазени. "Искам да заявя, че нашите ценности и лични свободи, гражданско общество са важни", допълни тя.

Белгийското правителство работи от една страна да се продължи разследването, а от друга - да се възстанови нормалният ритъм на живот в страната, подчерта тя. По думите й това е голямо предизвикателство.

"Белгийците реагират със забележителна устойчивост. След терористичните атаки в Брюксел те не останаха по домовете си, а излязоха навън и показаха, че не ги е страх", заяви Аник ван Калстър пред Bulgaria ON AIR.

Тя благодари и за цялата подкрепа, която е получила през последните дни.

"Искам да благодаря за това, че казахте, че се присъединявате към Брюксел. За всичкото съчувствие и съболезнования, което получихме от цялото население. Много е трудно да приемам толкова солидарност", каза тя.

Знаехме, че това може да се случи в Брюксел, отбеляза посланикът. По думите й в момента се работи на най-високо ниво. Властите разследват, проведени са голям брой обиски на къщи и апартаменти.

"Много е трудно да се отговори на въпроса колко дълго ще живеем така. Разследванията продължават и в момента. Това е заплаха, пред която Европа е изправена от доста време, особено след атаките в Париж от миналата година. Например, имахме атаки и в Лондон. Мисля, че трябва да посрещнем това като европейци заедно и да защитим ценностите ни и да ги разпространим. Няма да е лесно да се противопоставим на тази заплаха", добави още тя.

Разпитани са свидетели, сред които е и таксиметровият шофьор, закарал атентаторите до летище Завентем. Белгийските власти работят с всичките си европейски колеги, увери тя.

Белгия има Стратегия за противодействие срещу терористите и контратерористичните организации работят, посочи Аник ван Калстър. По думите й при терористичните атаки във вторник не е получена правилната информация на време.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес