Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поредно заседание: Ще пренапише ли Северна Македония учебниците по история за 7 клас?

25 февруари 2021, 08:44 часа • 3746 прочитания

Днес, 25 февруари, предстои нова (онлайн) среща на смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси. На срещата ще се обсъжда написаното в учебниците за 7 клас в Северна Македония. Това каза Наум Кайков, един от българските представители в комисията.

Кайков изрази очакване да се спазва решението за цар Самуил и че той е български цар. „Стигат новини, че се променя учебната среда в Северна Македония, пишат се учебници”, уточни той пред БНТ.

„Няма друг път, освен да се приеме рационалното мислене, духът на историческите източници и историята – само така може да вървим напред”, уточни Кайков.

По думите му, тази година трябва да има 5 заседания на комисията и той изрази очакване да няма политизиране и спиране на работата. Кайков посочи и, че македонският президент Стево Пендаровски оказал натиск и как едва ли не комисията трябвало да намери няколко исторически личности, които да честваме заедно със Северна Македония. Не е така и не пише това в договора ни за добросъседство със Северна Македония, настоя Кайков.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес