Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Попова: Сърбия няма да влезе в ЕС, ако не реши проблема с българското малцинство

15 април 2012, 18:26 часа • 8268 прочитания

Сърбия не може да стане член на Европейския съюз, ако не реши въпроса с българската общност в Западните покрайнини. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова, цитирана от БНР, при посещението си Българския културно-информационен център в Босилеград.

Попова се ангажира с ускоряване на процедурата за получаване на българско гражданство, както и с помощ за всички, които искат да кандидатстват във висши учебни заведения у нас. "Сърбия ще стане член на ЕС, обаче без решаване на вашите въпроси няма как да се случи това. Старите преписки, които бяха натрупани назад в годините, до май месец трябва да бъдат приключени. Можем, заедно със Софийския университет, да направим една кампания, която да разясни на хората какво могат, къде могат да го направят", каза Попова.

Попова официално откри Международния детски великденски фестивал в Босилеград, който се провежда за 19-а поредна година. На него се събират деца от българските общности в Сърбия, Македония, Молдова, Черна гора и България. Това е първото посещение на президентската ни институция в Босилеград в последните десет години. Попова се срещна и с кмета на града. "Едва ли имам по-щастлив Великден от този. Мили деца, вие правите празника светъл", обърна се вицепрезидентът Попова към децата на фестивала. 

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес