Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Половин милион гърци работят без осигуровки

29 юли 2013, 17:29 часа • 6782 прочитания

500 хиляди души в Гърция работят „на черно” – без да са декларирали трудов договор и без да плащат осигуровки. Това сочат данните на Гръцкия институт по труда към синдикалната централа ГСЕЕ, която представлява работещите в частния сектор на южните ни съседи.

Според изследване на института от 2010 година насам "черният неосигурен труд" в Гърция впечатлява с размерите си. Преди три години този труд е съставлявал 25 на сто от гръцкия трудов пазар, а за първите шест месеца на тази година той е достигнал 38,4 на сто. Това означава, че четирима от десет работещи не се осигуряват, коментират местни медии, цитирани от bTV.

Заради тези над половин милион работещи без осигуровки Гърция губи по три милиарда евро годишно. Загубите за държавата идват най-вече от данъците върху доходите, тъй като "парите на черно" не се декларират, а пенсионните фондове губят около 350 милиона евро от невнесени осигуровки.

Синдикатите са на мнение, че основните причини за този невиждан бум на "черния труд" в Гърция се дължи на растящата безработица през последните години. Друга причина е премахването на колективните трудови договори.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес