Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Половин милион българи ще пътуват у нас и в чужбина за празниците

15 април 2021, 23:00 часа • 2528 прочитания

Общо 500 000 българи ще пътуват по Великден и Гергьовден, за да изкарат празниците в къща за гости или спа хотел в страната. Това съобщи пред "Телеграф“ Румен Драганов, ръководител на Института за анализи и оценки в туризма.

Още 30 000 нашенци пък ще стегнат куфарите, за да посетят някоя чужда държава. В повечето случаи това ще са съседни страни – Гърция, Сърбия, Македония. Към Румъния тази година няма интерес. Причината са изключително строгите противоепидемични мерки в северната ни съседка, включително вечерен час, обясни Драганов.

Затова пък и тази година нашенците ще заложат основно на Гърция. Очаква се натам да поемат около 20 000 българи. Гърция има най-тържествените великденски служби и това е една от причините да привлече интереса на българските туристи, обясни Драганов. Българите ще се насочат към градове като Солун, Серес и Кавала, както и към по-малките морски курорти. По думите на Драганов екскурзиите до екзотични дестинации не са обвързани с конкретни празници като Великден или Гергьовден.

У нас пътуващите по Великден и Гергьовден ще отседнат предимно в къщи за гости, малки семейни хотели, спа, уелнес и балнеохотелите, в планинските и морските курорти. Само за Великден ще пътуват в страната около 200 000 нашенци. Заедно с Гергьовден, който е едва три дни след Възкресение, общият брой на пътуващите ще стигне около половин милион.

Около 90 000 българи пък ще слеят двата празника. Така, заедно със събота и неделя, те ще могат да се насладят на 10-дневна ваканция. Обикновено празниците сливат хора със свободни професии – адвокати, лекари, зъболекари, обясни Драганов. Много от тях ще се възползват от почивните дни, за да отседнат в своя втори дом в планински или морски курорт.

Близо 80 милиона лева ще похарчат нашенците у нас и в чужбина за двата празника. Средният разход на човек за почивка в страната е 140 лева. В тази сума се включва транспорт, нощувка, храна. Така българите, които ще изберат да останат у нас, ще похарчат общо 70 милиона лева за Великден и Гергьовден. А тези, които отскочат в някоя съседна държава, ще пръста общо около 9 милиона лева. Техните разходи ще бъдат в размер средно 285 лева на човек.

По Великден у нас очакваме да дойдат и общо около 30 000 чужди туристи. От Румъния ще посрещнем около 4500 гости, които традиционно отсядат в хотелите по Северното Черноморие. Чакаме и 8000 гости от Сърбия, които ще се насочат основно към София и другите големи градове. Гостите от Гърция и Македония ще бъдат общо 3000. За почивката си те ще изберат някой град от Югозападна България – Сандански, Кюстендил, Банско, Гоце Делчев, Петрич. Чужденците, които ще дойдат у нас, ще похарчат средно по 250 евро на човек. При 30 000 очаквани гости това прави общо 7,5 милиона евро.

Половината хотели няма да отворят за Великден и Гергьовден, заяви Румен Драганов. А за предстоящия летен туристически сезон 30% от местата за настаняване ще останат затворени за гости. По Великден и Гергьовден напливът към родното Черноморие няма да е много голям. Хотелите там се готвят да посрещнат около 7000 гости.

Според Драганов въвеждането на COVID-стаите от миналата година не е добро решение, по-целесъобразно било да има карантинни хотели. По думите му за тази цел трябва да се използват ведомствените станции на МС, МО, МВР и Народното събрание. Трябва да вземем пример от Гърция. Тя няма ведомствени станции като нас, но плаща хотела на карантинирани, обясни още експертът.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес