Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полк. Владимир Миленски: Обществото забравя, че без армия няма как да има добра икономика (ВИДЕО)

25 септември 2024, 17:35 часа • 326 прочитания

В днешното издание на „Видимо и невидимо: Абордаж“ Васил Данов е поканил полк. Владимир Миленски - експерт по изграждане и управление на отбраната и въоръжените сили, офицер с дългогодишна практика в отбранителната политика в МО. Служил е в представителството на България в ЕС, както и в едно от командванията на Алианса в навечерието на присъединяването ни към НАТО. След напускането на активна военна служба работи по проекти за реформиране на отбранителните институции на няколко източноевропейски държави.

„Ако направите внимателен и информиран прочит на Доклада от последната година, ще видите, че нещата изобщо не са добри, първо. И второ, ако сте прочели и предишните няколко доклада, ще видите, че нещата не отиват към по-добре. Това, което прави впечатление в тези доклади, че не обичат нашите докладващи, разбирайте МО, военните, да се сравняват с другите. Те се сравняват със себе си.“, казва полк. Миленски за докладите за състоянието на отбраната и Въоръжените сили, които се представят ежегодно на Народното събрание. „Също така да погледнем какво се случва с желанието на българските младежи, момчета и момичета, да се влеят в редиците на армията и да станат военнослужещи, било то обикновени редови войници или да станат офицери. Намалява това желание с всяка година за последните 10 години и то намалява драстично. Същевременно като погледнем развитието на висшето ръководство в армията и в отбраната виждаме, че там, аз лично не съм чул някой да бъде смъмрен публично за лошите резултати или пък да изрази самокритика, да каже „аз нещо не си върша добре работата“. Там всички са „царе“ на това да обвиняват НС, че не им дава достатъчно пари, първо. И второ - там виждаме едни хора, които стоят на позициите си - директори, началници на отдели - с десетилетия, непроменени. Очевидно някому са много удобни.“ Още: Полк. Глен Грант: НАТО знае, че българските въоръжени сили са в застой (ВИДЕО)

„Моят опит казва следното - ако бъдат правилно оторизирани генералите, офицерите и офицерския корпус, и им бъде предоставен ресурсът, с който да вземат своите решения и им бъде търсена ежегодно персонална отговорност за постигнати резултати и бъдат разделени от политическото влияние, на което те сега са подложени ежедневно, денонощно, те сами ще намерят най-добрият отговор как да бъде организирана армията със ресурса, който България може да си позволи, с Алианса, в който България участва, слава богу.“

Полк. Миленски е на мнение, че военните трябва да погледнат по-сериозно на въпроса за реформа в българската армия и отбрана. Те трябва да поемат инициативата и да поставят въпроса пред политиците. „Най-лесното е да погледнат как този въпрос е решен във Франция, Великобритания, Германия, САЩ, Испания, Италия, а не да гледат в русия и в Съветския съюз, което те помнят и което продължават да изучават.“ Още: Валентин Стамов: Трябва да се знае, че А. Стамболийски е един от най-големите държавници и реформатори в света (ВИДЕО)

„Държавите, които имат успешни реформи в отбраната никога не възлагат за анализиране, на това какво трябва да се направи, на самата система. Винаги е: в САЩ - Конгресът води процеса, или Парламентът във Великобритания, Сенатска комисия се назначава. Ако искаме да направим реформа на отбраната, ние трябва да имаме парламентарна комисия за реформа на отбраната.“, е изводът от чуждите практики.

Целият разговор на Васил Данов и полк. Владимир Миленски гледайте във видеото: 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес