Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полк. Глен Грант: НАТО знае, че българските въоръжени сили са в застой (ВИДЕО)

24 септември 2024, 17:35 часа • 538 прочитания

В днешното издание на рубриката „Видимо и невидимо: Отбраната отвътре“ о.р. полк. Владимир Миленски гостува е Глен Грант, офицер от британската армия, подполковник от резерва, човек с повече от 40 години боен опит и опит в областта на отбранителните реформи в различни, предимно пост-социалистически държави и армии, включително в Украйна и България.

„Нещото, което българите забравят доста сериозно е, че вие всъщност сте част от НАТО и следователно имате задължение да бъдете част от едно ефективно работещо НАТО. Защото вашата работа като член на НАТО е да защитавате не само себе си, но да защитавате и Великобритания, а сега да защитавате и Финландия, а може би и Швеция. Така че трябва да можете да доставите продукта си като защита и отбрана и някъде другаде, извън територията на България. И ние знаем, че българските въоръжени сили в момента са почти неспособни да го направят. Те просто са в застой. Просто никой не е имал политическата смелост на нито един етап да схване проблема, да го стисне в юмрук, образно казано и действително да промени системата. И така, тя сега се нуждае от радикална промяна, особено с всички уроци, които научаваме от Украйна, за да модернизира въоръжените сили. Защото те не са модерни. Те не изостават дори с 20 години. Те изостават поне с 30 години. И има много много работа, която е необходимо да се извърши.“, казва военният експерт. Още: Валентин Стамов: Трябва да се знае, че А. Стамболийски е един от най-големите държавници и реформатори в света (ВИДЕО)

Полк. Глен Грант припомня, че като член на НАТО България се възползва от дейности като учения, бойни самолети на съюзниците, възможността за достъп до всички дейности на НАТО, които се извършват, в това число обществени поръчки, включително поуки от практиката, от учения и боен опит. „Но НАТО не е Варшавският договор и това може би е един от проблемите! Защото България като организация вероятно очаква НАТО да действа както Варшавския договор и да казва на вашите политици или генерали какво да правят - това, което Русия правеше допреди с България. Но, разбира се, НАТО не действа така. Вие наследихте от Варшавския договор този манталитет и това очакване, че другите ще ви дават или ще ви казват какво да правите. Разбира се, това означава, че в момента имате хора в отбранителната система, особено в йерархията на МО и в Щаба на отбраната, които никога не са били обучавани по никакъв начин, да вземат решения, да управляват личен състав, с които решения да внасят промяна в армията. И докато в много армии промяната е нормалното състояние, в България нормалното състояние е отсъствието на промяна, разбирано като стабилност.“

„Най-големият урок от Украйна е, че въоръжените сили всъщност са остарели в уменията си. Хората, които знаят какво да направят за да водят война са обществото, а не експертите в армията. Армията ще започне през първата седмица и след това ще трябва да привлечете обществото. Трябва да привлечете експертите от него: от бизнеса, от логистиката... Защото тези хора често са 20 - 30 пъти по-добри, по-способни да намират решения и по-разбиращи какво се случва. Имам предвид, че управлението на бизнеса е на светлинни години пред военния мениджмънт в повечето източноевропейски страни и ще бъде на светлинни години пред българския военен мениджмънт. Същото е и в управлението на човешките ресурси, в набирането на персонал, във всички тези неща. Това е мястото, където цивилните хора имат по-голямо разбиране за нещата.“ Още: „Заговорът на мъртвите“ - Соцреализъм или талант? (ВИДЕО)

Целият разговор на о.р. полк. Владимир Миленски и о.р. полк. Глен Грант гледайте във видеото.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес