Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Политически зоопарк": Протестът е различен, защото иска унищожаване на модела "КОЙ" завинаги

24 юли 2020, 15:57 часа • 4101 прочитания

Политическата обстановка в България остава изключително напрегната и динамична. По-рано днес, депутатите одобриха рокадите в правителството, предложени от Бойко Борисов. Самият премиер не дойде в пленарната зала, въпреки настойчивите призиви на левицата да го направи.

По-късно в медиите се появи информация, че премиерът е под карантина, а шефката на кабинета му била заразена с коронавирус. След това стана ясно, че Борисов е с отрицателен тест за COVID-19, но не стана ясно как резултатът се изясни толкова бързо.

Гражданските протести с исканията за оставка на правителството пък продължават с пълна сила. Основната цел на протеста не е постигната, а кадровите рокади са искрата, която ще взриви гражданското недоволство, заявиха вчера те.

Хората са категорични, че ще продължават да изразяват недоволството си срещу управляващите и се надяват, че ще съхранят гражданската воля за истински промени в страната. Протестиращите остават твърди в решимостта си да свалят правителството от власт и настояват за спазването на правила, права и ценности. Младите хора на площада заявиха, че няма да се уморят да протестират срещу "политическото високомерие".

По традиция ще ви представим и най-интересните мнения в социалните мрежи, които касаят протестите и последните ходове на основните политически играчи в нашата рубрика "политически зоопарк".

Ето ги и тях:

Румяна Ченалова (бивш съдия)

Каквото и да говорят ”политолозите” на ГЕРБ, каквито и да обречени мисловни опити да правят, истината, че в България зрее политическа криза не е тайна за световната преса.

Това е първата политическа криза, която не е плод на идейни сблъсъци и партийни конфликти. И преди народът е излизал и заливал улици и площади за да падне от власт определена политическа партия. Сега обаче причината е различна.Оставката на правителството не е просто за да се премине през избори и същите хора да останат на власт.

Сега исканията са други : честни избори, нови компетентни и почтени лица в управлението, изтръгване пипалата на октопода от всички сфери на държавното управление, наказателна отговорност за всички престъпления, справедливи закони, които да трасират развитието на България в посока върховенство на закона, социална грижа, подкрепа на икономиката, суверeнитет и достойно място в международните отношения.

Децата, които родихме в зората на промените, вече пораснаха и формулираха исканията си, формирани на база образование, познаване на различни демокрации, непредубедена от миналото оценка на ситуацията в България.

Протестират младите хора и тази младост ги прави безкомпромисни.

Протестите са различни и защото в основата на исканията е решението за унищожаване на модела"КОЙ" завинаги, изхвърляне от властта на престъпниците, непочтените , некомпетентните или просто безразличните.Завинаги!

Политическата криза е факт и по съдържанието си е трансформираща и за обществото, и за държавното управление.

Първата стъпка в решаването и е оставката на Борисов и Гешев.Оттам нататък е организацията на изборите и паралелно развиващи се проверки , арести и досъдебни производства срещу всеки без изключение, който по какъвто и начин / кражби, присвоявания , измами и т.н./ е предал интересите на България.

Това е ясно за шайката му , внедрена на всички нива на трите власти.Ще се държат до край , ще ни манипулират, ще всяват раздор, ще лъжат и заплашват, защото знаят, че това е последната им битка.

Нашата задача сега е да издържим, да не се отказваме, да ставаме все повече, да бъдем безкомпромисни!

Наглостта на Борисов е безкрайна- като вселената и човешката глупост.В лицемерието си нарича протестите " демократично право", отричайки всенародния им характер и ясно изразена цел.

Протестите са резултат на тежка политическа криза, която можем да решим само с постоянство.

Народната воля е Божия воля!

Нито крачка назад!

Щурмуваме злото!

Велизар Енчев (журналист)

Понеже няма разумно обяснение за премиерското отсъствие от парламентарното заседание за избор на нови министри, нека приемем най-логичното за неговата натура на охранител: Борисов е в резиденция „Бояна“, за да пази чекмеджето със златни кюлчета и милион евро!

На кого да се довери? НСО е пробита, ИПОН-ската му охрана подло го предаде, дамите на сърцето му – също!

Но има изход от критичната ситуация, който ще задоволи настървените опозиционни депутати, настояващи премиерът да е в парламента – в парламентарния правилник да се запише, че Борисов може да идва в Народното събрание със златното си чекмедже!

Опозицията да не забравя - днес не е 9 септември и частната собственост е неприкосновена!

Станислав Балабанов (журналист)

”Ден 15! Наглостта и безочието на властта, упорито продължават! Днешните рокади в кабинета са пример за гавра с обществото. Бившият вече здравен министър Кирил Ананиев е новият финансов такъв!

Само да припомня за тези, които са забравили. Ананиев беше вече финансов министър в служебния кабинет на проф. Огнян Герджиков през 2017 г. През този период имаше липси от над 100 млн. лева в митниците, заради бума на контрабандата тогава, под "зоркия" поглед на Ананиев.

"Страхотна" рокада! Когато си удобен, днес си финансов министър, утре- здравен, днес издаваш заповеди за маски, утре ги премахваш, въобще си "последователен" и "достоен".

Другият абсурд! Махаш това недоразумение Ангелкова и предлагаш на нейния пост да застане бившата секретарка на Валери Сименов- Марияна Николова, която преди време, след като милиони лични данни изтекоха от НАП, тя заяви, че спокойно може да отговаря за киберсигурността у нас, тъй като имала "базова компютърна грамотност" и притежавала itcard.

Рокади ли? Не, гавра! Гавра с тези, които 15- и ден желаят само едно! Оставка!

Антон Тодоров (депутат от ГЕРБ)

Заговорят ли, повечето протестъри оставят впечатлението, че са някаква реинкарнация на Димитър Пенев, но от най-слабите му години!

Димитър Главчев (депутат от ГЕРБ)

“Триото” стана каре- за карти, неотровните си тръгват

Александър Симов (журналист и депутат от БСП)

След политическата липосукция на кабинета изпаднах в дълбока тревога за съдбата на господин Калин Вельов, който щял да бъде изместен на третия си депутатски ден от Владислав Горанов. Но после се сетих как преди 6 години Бездомника си би шута от парламента, защото не можел да храни децата си с една заплата на народен представител докато приятелите му ставали милионери (тук цитираме самия Бойко Борисов). И се питам - ако сега Горанов остане депутат, това дали ще е признание, че вече е станал милионер? А ако не остане - как ще си гледа челядта? Мисля го този човек, да знаете :))))

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес