Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полицията: Джебчиите са най-активни в големите магазини и градския транспорт

23 декември 2015, 11:42 часа • 3171 прочитания

Джебчийските кражби се случват най-често в големите търговски обекти и масовия градски транспорт. Това каза по време на брифинг Николай Хаджиев, началник на отдел "Криминална полиция", на който бяха представени подробности за взетите от дирекцията мерки, свързани с опазването на обществения ред и сигурността на гражданите по време на предстоящите празници, предаде „Фокус”.

Хаджиев препоръча в търговските обекти гражданите да не оставят без надзор чантите и лични си вещите, а да ги държат близо до себе си.

По думите му кражбите в градския транспорт се свързани с вещи и предмети с по-сериозна стойност, крадат се от външни джобове, чанти в пиковите часове, когато са пълни превозни средства. Той призова гражданите да обръщат внимание на хората около тях, на съмнителни лица и хората, които се бутат. Той обясни, че голяма част от тези извършители се възползват от невниманието на гражданите и създават умишлено ситуации, в които да се разсеят жертвите и на по-късен етап гражданите разбират какво им се е случило.

"За домовите кражби крадците най-често водят предварително наблюдение и проучване на адресите, които са си набелязали. Те наблюдават пощенските кутии и това дали светят лампите в апартамента", посочи Хаджиев и препоръча на гражданите, които ги няма през почивните дни, техни познати или съседи да им проверяват пощенските кутии, защото самите извършители с тази цел оставят рекламни материали, за да проверяват има ли кой да прибира пощата. Той даде съвет да се използват т.нар. "таймери", които могат да пускат телевизия и радио, за да не изглежда, че жилището е необитаемо. Хаджиев препоръча да не се държат в жилищата скъпи вещи и ценности, а ако се използват каси, те да бъдат добре закрепена в стената или в пода, защото извършителите могат да откраднат цялата каса.

Хаджиев коментира и телефонните измами и заяви, че техни жертви най-често са възрастните хора и въпреки многобройните разяснения те продължават. Той посъветва хората, получили такива обаждания да търсят обратна връзка с близките си.

"Грабежите основно се извършват в тъмната част на денонощието - в паркове, на тъмни места, неосветени улици, като се дърпат чанти и накити. Гражданите трябва да бъда по-предпазливи и по възможност да не преминават през такива участъци и да бъдат бдителни за хората около тях", посочи Хаджиев и добави, че са взети мерки за обезпечаване на търговските обекти.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес