Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поклонението пред Анжел Вагенщайн ще се състои на 30 юли

24 юли 2023, 11:18 часа • 1253 прочитания

Поклонение пред паметта на човека и твореца Анжел Вагенщайн ще има на 30 юли, неделя, в Централната софийска синагога, съобщават от издателство "Колибри". "Каним всички, които го обичаха, уважаваха и ценяха, да го изпратят в последния му път", се казва в съобщението.

Големият хуманист, писател, кинодеец и общественик си отиде на 29 юни на 100-годишна възраст. Човек епоха, личност с пословичен интегритет, дух и мъдрост, той вдъхна живот на десетки киносценарии, неовехтели речи, прозорливи "драскулки" и на признатия в цял свят белетристичен триптих "Петокнижие Исааково", "Далеч от Толедо" и "Сбогом, Шанхай", припомнят близките му.

Обгрижвайки думите, подреждайки ги с топлота и отговорност като бисери в огърлицата на паметта, Анжел Вагенщайн ни завеща пленителен разказ за мътния въртоп на една преломна епоха, за пъстротата на човешките характери и за краха на илюзиите, за сложния възел на живота, който е безсърдечно кратък, а човешката надежда – неутолима, допълват от "Колибри". Изпитанията, които не успяха да съкрушат вярата му в един по-справедлив световен ред, нито разколебаха непримиримостта му към тиранията, днес напомнят за прочутата еврейска поговорка "Пепелта е по-достолепна от пясъка – защото е горяла", казват още от "Колибри", цитирани от БТА.

Еврейската традиция повелява да се почита паметта на починалите на 30-ия ден от кончината.

ОЩЕ: Габриел почете Анжел Вагенщайн

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес