Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пожар горя в историческата баня в "Овча купел", спорове рушат сградата (СНИМКИ)

06 септември 2017, 18:27 часа • 5685 прочитания

Пожар горя днес в емблематичната за София сграда на минералната баня в квартал „Овча купел”. Пожарът бързо беше угасен, но остава „привкусът” на умишлен палеж, като се имат предвид споровете от години за собствеността на земята и на банята между здравното министерство и Столична община, предаде репортер на БГНЕС.

Сградата на минералната баня в „Овча купел” от близо 20 години е потънала в разруха. Мястото е известно с това, че има много минерална вода в района, много извори, които са били използвани от хората още през 30-те години на XX век, първоначално за лекуване на техните животни. Но впоследствие минералната вода започва да се използва и за лекуване на хората.

Софиянците тогава започват със собствен труд и средства да изграждат банята. Самият проект за направата на банята бил поверен на известния арх. Георги Овчаров. Земята под банята е била собственост на населението, хората впоследствие я даряват на държавата, за да бъде изградена банята. След това се обявява и указ на царя, и започва да се изгражда вече самата баня с площ около 40 декара. Заради тези декари именно възниква и конфликт между Министерството на здравето тогава и общината, който започва след промените през 1989 г. На територията на банята има и болница по физиотерапия и рехабилитация, както и лечебен плаж. Ползването на водата и територията е обект на спор между здравното министерство и общината години наред. Принципал на болницата е Министерството на здравеопазването, като то е спечелило много дела и за собствеността на банята, и за собствеността на земята. Общината започва да оспорва собствеността през 2001 г., тъй като има издаден акт за собственост от 1951 г. Здравното министерство също има акт за собственост и през последните 50 години е стопанисвало сградния фонд на Националния институт по курортология и физиотерапия. За имота се водят дела в продължение на години, в крайна сметка те са спечелени от здравното министерство.

През 2000 година започва ремонт на сградата на банята и тя е затворена, уж докато трае ремонтът, но така и повече не отваря врати. Борбата от години е за земята, която е много апетитна, с много качества – там има няколко вида минерална вода дори. Самата сграда е много масивна, с дебели стени по около метър. Но използването на банята по предназначение е малко трудно, защото водата излиза с по-ниска температура – около 30 градуса и за да се затопля трябват доста ресурси. За да може да се използва по онова време, са я загрявали с нафта.

Днес до сградата на банята има и лечебен плаж с 3 басейна, които се използват от много пациенти на болницата през лятото.

Водата в тях помага при ортопедични и неврологични заболявания, предимно заболявания на опорно-двигателния апарат, заболявания на периферната и централната нервна система. Най-много са ортопедичните заболявания, които се лекуват с тази вода, като артрозите, например. Тя помага и при кожни заболявания, както и при хронична венозна недостатъчност. А на самия плаж се извършват процедури с естествени морска луга и лечебна кал.

Последният директор на Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация има идеи за европроект, който да включи частично възстановяване на банята.

Може би това е и един от поводите да се запали днес това, което е останало от банята, защото идеята за европроект означава, че територията ще остане, тоест ще има баня, която е паметник на културата. Столична община пък има идея от края на 2016 г. емблематични стари бани като тази в Горна баня и банята в Овча купел да се обособят в научни центрове. Според общината, най-доброто решение е МЗ да се откаже от правата си върху банята. От своя страна, общината щяла да се ангажира тя да остане балнеолечебница. Дали и как минералната баня в „Овча купел” ще бъде възстановена предстои да видим, но докато се водят спорове и дела, минералните бани в столицата ни тънат в разруха…

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес