Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подаваме сигнал срещу магистрат само с ЕГН (ВИДЕО)

27 юли 2016, 10:35 часа • 1601 прочитания

Народното събрание прие на второ четене предложението на Патриотичния фронт сигналите за корупция срещу магистрати да съдържат задължително и ЕГН на подателя.

Така след тези промени депутатите записаха в Закона за съдебната власт, че подателите на сигнал срещу магистрат трябва задължително да посочат в него не само името, адреса, телефона и имейла си, но и ЕГН-то си. Така ако няма ЕГН, сигналът няма да бъде разглеждан.

Според вносителите от ПФ всеки може да напише всякакво име и адрес, но валидно ЕГН се проверява лесно и бързо. 

Припомняме, че при разглеждане на промените в ресорната правна комисия, правосъдният министър Екатерина Захариева се обяви категорично "против" този текст. 

Тя уточни, че към момента в българското законодателство няма нормативен акт, който за изисква посочване на ЕГН в сигнал - нито Наказателно-процесуалният кодекс за сигналите за престъпления, нито действащият Закон за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси.

По време на днешното си заседание депутатите приеха и кандидат-магистратите да бъдат изпитвани и по етичния кодекс на магистратите, но няма да получават оценка.

ВИЖТЕ ВИДЕО

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес