Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Почти половината учители не планират да се ваксинират срещу коронавирусаD-19

16 февруари 2021, 19:36 часа • 1503 прочитания

Учителите се отнасят положително към ваксинирането, но по-голямата част от тях не планират да се ваксинират на този етап.

Това сочат резултатите от изследване, проведено в периода 9 - 13 февруари от Синдиката на българските учители съвместно със Сдружение на директорите в средното образование. В него са се включили 13 177 учители. Те са попълнили онлайн анкета със седем въпроса.

По-голямата част от учителите засега не планират да се ваксинират срещу COVID-19. Най-много върху решението им оказват експертните мнения на медицински специалисти в медии и социални мрежи.

Процентът на желаещите да се ваксинират, които са 27,3%, и на тези, които се колебаят - 26,9%, общо е по-висок от нежелаещите да се ваксинират - 45,8%.

Нисък е процентът на доверие в и влияние от страна на личните лекари, който е едва 10.8%.

Най-големите притеснения от ваксинирането са свързани със  страх от евентуални странични ефекти - 47.6%, липса на яснота дали ваксината няма да им навреди при наличието на други заболявания - 32.4% и липсата на доказателства, че ваксината ще ги пази ефективно за достатъчно дълъг период от време  - 31.1%. Само 11.3% са посочили, че не са привърженици на ваксините.

44% биха се ваксинирали, ако имат достатъчно достоверни данни за ефикасността и безвредността на ваксината върху различните възрастови групи.

Основен източник на информация за ваксините е телевизията - за 71.5% от анкетираните, сайтовете - за 37.1%. Сравнително слаба е информираността от РЗИ и медицинските работници в училище - 12.5%, както и от колеги и приятели - 11.4%.

Само 20.6% смятат наличната информация за ваксините за достатъчна и достоверна.

От учителския синдикат уточняват, че сборът от процентите при отговорите на някои от въпросите е по-голям от 100, тъй като в тях анкетирани учители са посочвали и по повече от един отговор.

Различни резултати показа проучване на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Миналата седмица оттам обявиха, че 42% от работещите в системата на образованието искат да се ваксинират, а само 15% категорично не желаят.

 
Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес