Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По-строги мерки за големите строежи иска Столична община

03 октомври 2016, 07:14 часа • 986 прочитания

Столичната община иска да затегне режима на строителство в опит да ограничи презастрояването в София и да сведе до минимум случаите на вдигнати сгради без улица, паркинг или детска площадка. Това става ясно от проект на промени в Закона за устройството на Столичната община, който беше представен от главния архитект на София Здравко Здравков в регионалното министерство.

Според текстовете на сега действащите норми устройствените показатели за височина, плътност и интензивност на застрояване са максималните в общия строителен закон - за устройство на територията. Екипът на главния архитект обаче иска общинският съвет да има право да преценява дали тези максимално допустими устройствени показатели да се разрешават, или не за отделни имоти, квартали или територии. Така в зоните, които по преценка на местната власт не търпят прекалено високи сгради или големи по площ проекти, може и да не се разрешат максимално допустимите параметри, пише в. "Сега".

Друга изрична норма, записана в проекта, ще гарантира, че при строеж на нов жилищен комплекс ще бъдат предвидени паркинги и зелени площи. Така за разрешение ще се изисква задължително площадка за игра. Подземните гаражи към блоковете пък ще трябва да имат озеленяване върху цялата площ над гаража, включително с висока дървесна растителност. Предвижда се и облекчен ред за изграждане на детски площадки за игра. По отношение на улиците и записаната в общия устройствен план на София "транспортна допустимост" на конкретните строежи се предвижда да се правят транспортни симулации на бъдещ трафик в зоната, в която ще се развива новото строителство. За това обаче предстои общината да възложи изработването на транспортен модел.

"Приетият преди 10 години закон трябва да се осъвремени. Имахме "бум" в строителството, последван от финансова криза. Всичко това доведе до проблеми, с които не се бяхме сблъсквали до момента - например големите сгради, които генерират сериозен поток от автомобили и хора и водят до проблеми за цялата градска среда", обясни арх. Здравков.

Мерки

Проектът с новите текстове в Закона за устройството на територията (ЗУТ) предвижда промени на категориите сгради и обекти. Сегашните 6 категории ще се намалят на 3. В една категория ще се обединят строежите от първа до трета - магистрали, електропроводи, пречиствателни станции, съобщителни мрежи, жилищни и смесени сгради с високо застрояване с разгъната застроена площ (РЗП) над 5000 кв. м и с капацитет над 200 посетители или работни места. Във втора категория ще са частни улици, сгради и обекти за обществено обслужване с РЗП от 1000 до 5000 кв. м и от 100 до 200 посетители и работни места. В трета категория е ниското застрояване с площ до 1000 кв. м и капацитет до 100 души.

Севим Рашидова
Севим Рашидова Отговорен редактор
Новините днес