Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По магазините нямало храни, заразени с фипронил

28 август 2017, 18:30 часа • 2174 прочитания

"Няма заразена храна с фипронил в търговската мрежа", коментира д-р Дамян Миков, директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Стара Загора. Всички продукти, в които е използван яйчен прах от въпросната партида, са изтеглени от търговската мрежа. Потребителите могат да бъдат спокойни за здравето си, допълни Миков.

Припомняме, че на 25 август във връзка с получената в България пратка яйчен жълтък на прах, замърсен с фипронил яйца, Българската агенция по безопасност на храните беше установила, че 500 кг от продукта са били доставени в един търговски склад и са били идентифицирани фирмите, до които е дистрибутиран. Установено е, че пратката е доставена до две производствени предприятия на територията на страната. Налични и възбранени са почти 64 кг яйчен жълтък на прах, който е насочен за унищожаване.

Ветеринарномедицински препарати, съдържащи веществото, не са разрешени за употреба при продуктивни животни, в т.ч. и кокошки носачки. Контролните органи, съгласувано с браншовите асоциации на птицевъдите, ще извършват проверки на всички птицефермите за кокошки носачки в страната за наличие и употреба на забраненото вещество. Ще бъдат вземани и проби за лабораторни анализи, предаде БГНЕС.

Мерките се предприемат превантивно и са с цел да се предотврати замърсяване на българските яйца с фипронил, за да бъдат защитени потребителите от евентуални здравни рискове, а самите производители – от евентуална криза на българския пазар, съобщиха от агенцията.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес