Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По-късата бюлетина показва за кого сме гласували

13 ноември 2016, 17:30 часа • 3151 прочитания

След като бъде пусната в урната, се вижда за кого сме дали гласа си. Причината е, че бюлетината е много къса и след като бъде сгъната, не покрива квадратчетата, върху който отбелязваме избора си.

Така се вижда къде сме сложили „X” или „V” и се нарушава тайната на избора, информира Нова телевизия.

От Централната избирателна комисия обаче напомнят, че след поставянето на печата и откъсването на отрязъка от бюлетината, всеки избирател може да я сгъне още няколко пъти преди да я пусне в урната.

Actualno.com припомня, че по информация на ЦИК избирателната активност на днешния балотаж е по-висока в сравнение с първия тур на президентските избори.

В Централната избирателна комисия вече са постъпили протоколите с резултатите от гласуването в няколко държави. Това съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев:

В Централната избирателна комисия постъпиха и първите протоколи от секции извън страната. Това са най-източните дестинации. Оттук нататък очакваме и от другите държави.

Постъпили са нови сигнали в Централната избирателна комисия за нарушения: "Има такива сигнали. Към момента вече те са общо около 55 сигнала, като основната част от тях са свързани с гласуването и отварянето на бюлетината. Бяха дадени указания в тази връзка. Другата част са свързани с публикуването на резутати от социологически проучвания в изборния ден, което е забранено до 20.00 часа и както беше взето решение, да бъдат свалени тези данни от страниците на тези медии", посочи още говорителят на ЦИК.

Той добави и че ако не бъде изпълнено решението на комисията да не се публикуват резултати от проучвания как върви гласуването областният управител има право да наложи финансова санкция на медиите, които съобщават тези данни.

Стана ясно също така, че вече се отчита спад в избирателната активност в градовете Пловдив и Стара Загора.

След по-голямата активност на балотажа в Пловдив до обед спрямо същото време миналата неделя, в следобедните часове започна отлив, предаде БГНЕС. До 16.30 часа днес са гласували 40.72% от избирателите, докато миналата неделя към този час те бяха 42.72%. В брой избиратели това са 6284 души по- малко. Спадането на активността се наблюдава във всички райони.

Към 17.00 ч. броят на гласувалите във втория вот за президент в Община Стара Загора е 65 842, или 45,41 % от гласоподавателите. На първия тур на изборите към този час правото си на глас бяха упражнили 68 141, или 46,96 на сто от гласоподавателите.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес